RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil kreve politiattest for assistert befruktning

Kristin Halvorsen i Bioteknologinemnda vil kreve politiattest for å hindre overgrep mot barn.
Kristin Halvorsen i Bioteknologinemnda vil kreve politiattest for å hindre overgrep mot barn. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Målet er å hindre at personer som tidligere har begått overgrep mot barn, får dette tilbudet.

I et brev Rådet har sendt til Helse- og omsorgsdepartementet, foreslår de at alle nordmenn som skal få barn ved hjelp av assistert befruktning, må legge fram en såkalt barneomsorgsattest. Dette er en politiattest «for personer som skal ha omsorg for eller oppgaver knyttet til mindreårige», skriver Aftenposten.

En tilsvarende attest kan eventuelt legges fram. Uansett skal det være en attest hvor det framgår om personen er siktet, tiltalt eller dømt for enkelte forbrytelser.

– Dette vil gi en viss sikkerhet for at personer som tidligere har begått overgrep mot barn, ikke får tilbud om assistert befruktning, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen.

I dag krever loven at det er legen som skal avgjøre om et par er skikket til å få barn ved assistert befruktning. Rådet mener informasjonen om søkerne skal følge dem videre når de eventuelt sender inn en ny søknad etter først å ha fått avslag.

– Attesten vi krever, er ikke annerledes enn hva for eksempel trenere i idrettslag må levere. Det handler om å luke ut folk som har dommer for seksuelle overgrep eller vold mot barn. Det er vanskelig å se på folk at de er pedofile, sier gynekolog og rådsmedlem Torolf Holst-Larsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere