*Nettavisen* Nyheter.

Vil kutte denne

AVHENGIG: 2-åringen Tong fikk sigaretter mot brokksmerter. Nå greier han ikke stumpe røyken. Foto: (Crestock.com)

Seks av ti vil ha færre utsalgssteder for tobakk. Det viser en ny undersøkelse.

29.06.09 15:56

58 prosent av de spurte sier de vil stille seg positive dersom noen foreslår å redusere antall utsalgssteder for tobakk. Samtidig er 49 prosent positive til å heve grensen for kjøp av tobakk fra dagens 18-årsgrense til 20 år, slik Helsedirektoratet har tatt til orde for. På den andre siden er 31 prosent negative til færre utsalgssteder, mens 26 prosent ikke vil ha høyere aldersgrense.

Omkring 1.000 personer er spurt i undersøkelsen, som Norsk Respons har gjort på oppdrag for paraplyorganisasjonen Tobakksfritt og Legeforeningen. Undersøkelsen ble lagt frem hos Legeforeningen på mandag.

Hvem skal få selge?
Norge er et av landene med flest utsalgssteder for tobakk per innbygger. Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim, som satt i diskusjonspanelet, stiller imidlertid spørsmål ved hvordan man skal velge ut hvilke utsalgssteder som skal få selge tobakk. Leder Tore Sanner i Tobakksfritt mener en mulighet er bare å selge tobakk der det selges øl, som Legeforeningen også har tatt til orde for.

Nei og ja
På direkte spørsmål fra salen om de vil være med på å bidra til færre utsalgssteder for tobakk sa Asheim nei til færre utsalgssteder for tobakk. Både nestleder i AUF, Eskil Pedersen og Ruth Ingeborg Sveinsdotter fra KrFU sa ja til dette.

– Jeg tror på det å redusere tilgjengeligheten. Det er også viktig å drive holdningsskapende arbeid, ikke minst i skolen, sa Sveinsdotter.

Begynner tidlig
Men hvordan kan man forsvare å forby tobakkssalg til ungdom som er over myndighetsalder, lurte en i salen på. Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) påpekte at tiltaket kan legitimeres ved at de aller fleste begynner å røyke før 20-årsalder.

– Skadepotensialet ved sigaretter er dessuten større enn ved alle andre forbruksvarer, også alkohol, sier Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tore Sanner pekte på at den helseskadelige effekten ved tobakk dessuten er større jo yngre man er.

– Heving av aldersgrensen er et viktig tiltak for å bedre folkehelsen, fastslo informasjonssjef i Legeforeningen Ellen Juul Andersen, som også er nestleder i Tobakksfritt.

Eskil Pedersen i AUF var også opptatt av snus.

– Det er viktig å ha fokus på at mange unge nå begynner å snuse, mener han. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.