*Nettavisen* Nyheter.

Vil kutte høstferien for ekstra undervisning

VIL HA SKOLE I HØSTFERIEN: Espen Iversen (18), Frida Forsberg (18) og Emma Owusu (18) ved Olsvikåsen videregående skole håper at lærerstreiken snart tar slutt.- Vi har mistet mange timer verdifull undervisning, spesielt i realfag, sier Emma Owusu. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Rektor ved Olsviksåsen videregående skole, Inger-Lise Thorstensen, ønsker å bruke høstferien til å ta igjen tapt undervisning.

– Det begynner å bli svært mange timer med undervisning som elevene går glipp av, sier rektor Inger-Lise Thorstensen til Bergensavisen (BA).

Flere tusen ungdomsskoleelever i Bergen har ikke fått begynt på skolen ennå. På Olsvikåsen videregående skole er 40 lærere tatt ut i streik. Thorstensen prøver så godt hun kan å sy sammen timeplanen til de vel 500 elevene med de få lærerne hun har på jobb.

EN UKES INTENSIVUNDERVISNING

På møte onsdag diskuterte rektoren med sine ansatte hvordan det er mulig at elevene skal ta igjen det tapte.

– Vi har jo allerede et tilbud om høstskole i en del fag. Jeg ser for meg at vi kanskje må utvide tilbudet. I stedet for høstferie ser vi for oss at elevene få en ukes intensiv undervisning på skolen, sier Thorstensen Bergensavisen (BA).

Hun presiserer at dette er foreløpig en løs tanke.

– Det kan også tenkes at vi kan leie inn folk til støtteundervisning, sier rektoren.

Hun oppfordrer elevene til å lese for seg selv.

– Vi holder klasserommene åpne om de ønsker å sitte her. Det begynner å bli kritisk dersom elevene bare lar bøkene ligge og tar fri, sier hun.

– IKKE LETT Å STARTE OPP FOR SEG SELV

Elevene er også svært bekymret.

– Vi har jo fått utdelt alle bøkene, men det er ikke så lett å starte opp for seg selv, sier Emma Owusu (18) ved Olsvikåsen videregående skole til Bergensavisen (BA).

Hun synes det er positivt at rektor prøver å finne en løsning på hvordan elevene skal ta igjen tapt undervisning.

– Det er nok bedre med intensiv undervisning i høstferien enn å kompensere med lengre skoledager. Mange av oss har jobb eller fritidsaktiviteter på ettermiddagen, sier hun.

Nestleder i Elevorganisasjonen i Hordaland, Henrik Drivenes, sier at streiken rammer nå så hardt at elevene kan kreve ekstra undervisning for å ta igjen det tapte etter streiken.

– Elever med karakterer og tellende eksamener vil nok i noen tilfeller kreve undervisning med opplæringsloven i hånd. Om vi har juridisk rett på dette, er jeg usikker på, sier Drivenes.

OPP TIL HVER ENKELT SKOLEEIER

Arbeidsretts-ekspert Henning Jakhelln opplyser til VG at det er opp til hver enkelt skoleeier, altså kommunene og fylkeskommunene, og vurdere behovet for slik kompenserende undervisning.

– Det er ikke nødvendigvis slik at eleven har krav på time for time-erstatning av de timene vedkommende har mistet. Men dersom den totale opplæringen for resten av skoleåret ikke er tilstrekkelig for å nå målene satt i opplæringsloven, har eleven krav på å få den undervisning som skal til for å oppfylle disse målene, påpeker Jakhelln.

USIKKER PÅ EKSTRA UNDERVISNING

Opplæringssjef i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim, forteller at de ikke har tatt stilling til om de vil gi ekstra undervisning for elevene når streiken en dag er over.

– Så lenge streiken pågår tar vi ikke stilling til dette, sier Heggheim.

– Streiken kan potensielt vare helt til jul. Det er teknisk umulig å gjennomføre erstatningsundervisning for hele høsten, så omfanget av streiken blir viktig. I tillegg kommer skolene til å ha forskjellige modeller for hva de skal gjøre. Noen skoler er rammet tungt, og det er store mengder undervisning som skal erstattes. Det er ikke bare ett grep som er gjeldende for alle, sier Heggheim.

Fylkesrådmann Rune Haugsdal skriver i en e-post til BA at de til nå ikke har vurdert om de har anledning til å benytte planlagte feriedager til ekstraundervisning.

VIL VURDERE BEHOVET

Skolebyråd i Bergen kommune, Harald Hove, sier at de vil vurdere behovet for ekstra undervisning, men at det er vanskelig å utvide skoleåret utover de 190 dagene som er satt av.

– Slik situasjonen er nå er vi ikke bekymret. Elevene har gått glipp av 8 av 190 dager. Dersom streiken fortsetter i flere uker, blir det mer krevende for oss å nå målene som er satt i opplæringsloven, sier Hove.

– Jeg skal ikke avlyse skoleturer, men jeg ser at det kan gå utover såkalte «kjekt å ha-arrangement», sier Hove.

Les flere nyheter fra Bergensavisen (BA)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag