*Nettavisen* Nyheter.

Vil la sivile drive etterforskning

Foto: (Oppland Arbeiderblad)

De sivilt ansatte i politiet vil ta over etterforskningen og la politiet patruljere gatene.

21.12.12 07:30

Bergen (NTB): For å få flere politifolk ut i gatene bør sivilt ansatte få drive etterforskning og ta avhør, mener fagforeningen som organiserer de sivilt ansatte i politiet.

- I dag er det oppunder en tredel av de politiutdannede som har kontorstillinger og ikke jobber på gaten. De kan ikke bruke våpen fordi de ikke får trening. Vi tror at politiet kan utnytte ressursene bedre og jobbe smartere, sier Carl Marius Michelsen til Bergens Tidende.

Han er prosjektleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL Politiet), som organiserer de sivilt ansatte, og mener de sivile kan utføre en hvilken som helst oppgave i politiet, bortsett fra å utøve makt.

Sivile i Økokrim og Kripos
- I dag finnes det sivile etterforskere i Kripos og Økokrim som har spisskompetanse på et fagfelt og etterforsker tunge og komplekse saker. Da er det ingen grunn til at sivile skal nektes å etterforske ordinære saker og hverdagskriminalitet. Det handler om kultur og holdninger. Det henger igjen fra tiden da sivile stort sett var eldre kvinner som satt og skrev notater fra avhør, sier Michelsen.

Per Sandberg (Frp), leder i Stortingets justiskomité, er enig og mener sivile bør brukes mer for å frigjøre ressurser til politiets «spisse ende».

- I dag pensjonerer vi politifolk når de er 57 år, og mange av dem går over til privat sektor og blir etterforskere. Hvorfor ikke snu opp ned på det? Hvorfor ikke rekruttere fra privat sektor og la dem bli etterforskere, spør Sandberg.

Tilliten øker
Samtidig med dette utspillet viser en undersøkelse utført av Respons Analyse gjort for Aftenposten at nordmenns tillit til politiet nå øker.

Fra august til desember 2012 har andelen i befolkningen som har tillit til politiets beredskap økt fra 51 til 62 prosent, viser målingen

- Den norske systemtilliten stikker veldig dypt. Den har opphav i historiske forhold og endrer seg langsomt. Den kollapser ikke etter ett sjokk, sier forsker Dag Wollebæk ved Institutt for samfunnsforskning.

Etter 22. juli 2011 og den senere avsløringene rundt politiets beredskap i etterkant, var tilliten laber. I august i år sa 22 prosent at de hadde ganske liten eller liten tillit til politiet. Nå i desember er det bare 11 prosent som svarer at de har liten tillit til politiet.

Ap-velgere mest tillitsfulle
Velgere som stemmer Frp og Høyre er gjennomgående mer kritiske til beredskapen, mens SV- og Ap-velgere har høyest tillit.

Norge er ett av landene i verden hvor befolkningen er mest tillitsfull til både politikere og offentlige etater. 33 prosent av alle sysselsatte i Norge, jobber i en offentlig etat.

- I Norge er tilliten til staten del av en dypere tillitskultur, der staten sees på som en venn snarere enn en trussel eller motstander, sier Wollebæk.

Han advarer likevel mot å tro at det betyr at folks tillit er uendelig.

– Tilliten tåler trolig ikke gjentatte feilgrep, sier han til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag