Vil lage kopisperrer på nyheter

Verdens største nyhetsbyrå er lei av at andre bruker nyhetene deres uten å betale.

29.07.09 17:33

Nyhetsbyrået AP er verdens største med over 4000 ansatte plassert på 243 steder rundt om i verden, og er sammen med Reuters tonegivende på det meste som foregår av rapportering av utenriksnyheter i store deler av verden.

Bruker deres nyheter uten å betale
Men nyhetsbyrået opplever som de fleste andre nyhetsorganisasjoner at inntektene faller, og samtidig har de opplevd at innholdet deres blir brukt av andre uten betaling.

Dette har frustrert dem stort, og fått dem til å gå mye lenger enn noen andre. De har blant annet saksøkt blogger for å gjengi i sitats form noen få ord fra deres nyheter for å lenke videre til den originale artikkelen.

Vil kopibeskytte nyheter
Og nå ønsker de å gå enda lenger: I en pressemelding melder nyhetsbyrået at selskapets toppledelse har gått inn for å utvikle et eget kopibeskyttelsessystem som skal sikre det mot uautorisert bruk av deres nyheter, samtidig som det skal kunne gi meldinger tilbake til dem om misbruk.

I praksis betyr dette at AP nå jobber med et system for å «kapsle inn» nyheter i et eget format som kan brukes på nett, som blant annet skal åpne for nøye registrering av hvordan innholdet benyttes og enklere betalingsløsninger - og det de omtaler som «håndhevelsesstøtte».

Begynner med tekst - så bilder og video
I første omgang skal systemet beskytte tekst, og de regner med at dette vil bli aktivt i 2010. Senere vil de også benytte samme system for å beskytte video og bilder.

Nyhetsbyrået forsøker dermed å gå i fotsporene til musikk- og filmbransjen som har forsøkt å beskytte sitt innhold fra å bli kopiert i mange år. Musikkbransjen har nå i praksis gitt opp dette, og AP forsøker nå å beskytte noe som er enda enklere å kopiere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.