RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil legge kraftkabel til England

Sist oppdatert:
Statnett vil søke om tillatelse til å bygge en kraftkabel til England med tanke på fremtidig kraftutveksling oer Nordsjøen. Prosjktet er kostnadsberegnet til 8 milliarder kroner
Hovedårsaken til at Statnett nå vil bygge kabelen til England er knyttet til de store nedbør-svingningene og den lite forutsigbare kraftproduksjonen i Norge.En slik kabel er fleksibel ved at den kan sende strøm i begge retninger, skriver Statnett i en pressemelding.

Ifølge Statnett viser en rekke analyser fra uavhengige miljøer at en kabel til England vil redusere de store pris-hopp i det norske og det nordiske kraftmarkedet.

Kabelen mellom Norge og England vil i realiteten bestå av to parallelle kabler som vil gå fra Suldal i Rogaland til Easington, nær Sunderland, i England. Den blir verdens lengste. Forbindelsen mellom de to landene får en overføringskapasitet på 1200 megawatt (MW). Dette betyr at kabelen kan overføre omlag 10 prosent av den energimengde som ellers er tilgjengelig i Norge i et tørt år.

Prosjktet er ventet ferdigstilt i 2007-8.

Prosjektet er beregnet å koste 8 milliarder kroner, inklusive finansieringskostnadene, og skal deles mellom Statnett og National Grid Transco.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere