Gå til sidens hovedinnhold

Vil lempe på flyforbudet

Regjeringen varsler lettelser i flyforbudet.

Regjeringen varslet på en pressekonferanse mandag ettermiddag at det blir lettelser i flyforbudet etter vulkanutbruddet på Island. Endringene kommer etter at EU-landenes transportministre er blitt enige om at prosedyrene knyttet til flyforbud skal håndteres mer fleksibelt.

Samtidig forbereder regjeringen seg på at problemene knyttet til askeskyen kan vedvare i lang tid, kanskje flere uker eller mer.

- Det blir et mindre omfattende flyforbud, et mer fleksibelt regelverk, men mer uforutsigbart hvordan vi kan bruke luftrommet, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på pressekonferansen.

Nye prosedyrer
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) deltok mandag i et møte mellom transportministerne i EU-landene. Fra norsk side har man understreket at alle europeiske land må har en felles tilnærming til hvordan man bøter på de negative virkningene av askeskyen fra Island.

Det skal iverksettes nye prosedyrer som gir mer flytrafikk samtidig som sikkerheten ivaretas, opplyste statsråden.

- Passasjerene skal være trygge
Espen Slyngstad i Luftfartstilsynet sa på den samme pressekonferansen at forslaget som nå er vedtatt av EUs transportministre skal gi en mer fleksibel håndteringen av situasjonen vi er oppe i.

- Vi ønsker å åpne så mye luftrom som mulig, samtidig som sikkerheten ivaretas og passasjerene skal være trygge, sa Slyngstad.

Slyngstad sier at man i dialog med blant andre flyselskapene og Avinor nå ser på detaljene rundt regelendringene og hvordan dette skal håndteres i praksis.

Mandag var det meste av luftrommet over Norge igjen åpent, mens prognosene for tirsdag er at askeskyen vil gjøre seg gjeldende.

Les også: Flyene går til midnatt

Det er fortsatt press på tog og buss. Det vil vedvare, sa statsråd Kleppa.

Luftrommet åpent mandag
Avinor meldte mandag klokka 15 at luftrommet over Norge er åpent, unntatt rundt Vardø lufthavn og Ekofisk i Nordsjøen. Prognosene mandat antyder at hele Norge vil gå klar av skyen fram mot midnatt.

Les hele meldingen på Avinor her

Kan forlenge besøksvisum
Utlendingsdirektoratet (UDI) melder mandag at personer som er i Norge på besøksvisum, og som ikke har mulighet til å forlate landet på grunn av begrensningene i flytrafikken, kan forlenge sine besøksvisum gratis.

Se siste pressemeldinger fra Regjeringen her

Se regjeringens samleside om vulkanutbruddet på Island her

Justisdepartementet melder videre at Hovedredningssentralene opererer som normalt med alle Sea King-basene, med unntak av Banak som har begrensning mot øst. Luftrommet øst for Honningsvåg er fortsatt stengt.

Luftrommet på Svalbard og mellom Svalbard og fastlandet er åpent. Ambulanseflyberedskapen og lokal redningstjeneste går som normalt. I tilfelle situasjonen endrer seg, ligger Kystvaktskipet «Nordkapp» i beredskap ved Sør-Spitsbergen.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken