Vil lovfeste læreplass

Lovfestet rett til læreplass og mer ungdomsvennlig boligpolitikk blir hovedsakene for nyvalgt leder Ola Harald Svenning i Fagforbundet ungdom.

13.10.11 21:25

Lovfestet rett til læreplass og mer ungdomsvennlig boligpolitikk blir hovedsakene for nyvalgt leder Ola Harald Svenning i Fagforbundet ungdom.

Fagforbundet ungdom valgte onsdag nytt sentralt ungdomsutvalg. Ny leder der er Ola Harald Svenning (30), opprinnelig fra Steinkjer i Nord-Trøndelag, nå bosatt i Ytre Enebakk i Akershus

- Det kan ikke være sånn at du begynner på videregående og ikke vet om du får fullført skolegangen med læreplass. Derfor vil vi lovfeste retten til læreplass, sier Svenning til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Har stor gjennomslagskraft
Den ferske lederen i Fagforbundet ungdom er helt klar på at denne saken blir viktig for ham i de to kommende årene.

- I Norge har vi behov for arbeidskraft, og vi har behov for faglærte og dyktige ungdommer. Lærlingene blir den store politiske saken for vår del i de kommende årene, påpeker Svenning, som ble valgt til leder onsdag.

- Har dere gjennomslagskraft?

- Vi mener vi har stor gjennomslagskraft. Vi har kjempet frem mange viktige saker de senere årene, understreker Svenning, som opprinnelig kommer fra Steinkjer i Nord-Trøndelag.

Merket problemet selv
Boligpolitikk er den andre store saken Svenning brenner for.

- Alle må ha mulighet til å ha et sted å bo. Men nå har markedet fått herje i for stor grad i mange år, noe som resulterer i høye boligpriser, sier Svenning, som selv har fått føle problemet på kroppen. Som hjelpepleier og med tilsvarende lønn klarte han ikke henge med på budrundene på en 30 kvadratmeter stor leilighet på Lambertseter i Oslo for fire år siden.

- Jeg måtte ut av byen. Vi sier ikke at det er en menneskerett å bo i sentrum, men det er en menneskerett å ha en plass å bo. Det må gjøres noe med markedet. Vi vil ikke tilbake til tilstander med fullstendig regulering, slik det var for 30 år siden, men vi mener det må bygges flere boliger, flere utleieboliger og flere kommunale boliger, sier Svenning, som nå har fulltidspermisjon fra jobben som hjelpepleier for å lede ungdomsorganisasjonen.

Unge internasjonalt
Svenning er også opptatt av å jobbe for unge internasjonalt.

- Som unge i Norge har vi et særskilt ansvar for å se på situasjonen for unge i andre land, og et ansvar for at de kan får det best mulig. Vi kan aldri godta at folk skal bli drept for å tro på noe eller fordi de jobber for et bedre liv. Dette handler om solidaritet, og det er en viktig sak for oss, understreker Svenning, som er valgt som leder i to år.

Ny nestleder i Fagforbundet ungdom er Christina Beck Jørgensen. Resten av det sentrale ungdomsutvalget er Sonia Kvam, Lars Klottrup Berge, Lisbeth Fremstad og Stein Arnold Kristiansen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.