RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MOT TOPPEN: Knut Grotli sammen med en av sherpaene på vei mot toppen av Mount Everest. Grotli sier at sherpaer er høyt aktet i miljøet.
MOT TOPPEN: Knut Grotli sammen med en av sherpaene på vei mot toppen av Mount Everest. Grotli sier at sherpaer er høyt aktet i miljøet. Foto: Privat

Vil nå Everest for andre gang

Sist oppdatert:
Norske Knut Grotli (44) er klar for toppstøt på nordsiden.

Som eneste nordmann i en gruppe på 60 - 70 klatrere, er Knut Grotli klar til å bestige Mount Everest - på 8848 meter.

Etter planen, er han på verdens høyeste topp førstkommende helg.

- Nå er vi klare
- Etter flere dager med orkanvind på toppen, har vi nå fått lovende værmeldinger for neste uke. Vi setter derfor i gang med toppstøtet, sa Grotli til Nettavisen søndag.

Dermed er den lange treningstiden over.

Toppsjef på topptur
I 2011 skrev Nettavisen om Knut Grotli som forlot toppjobben i PricewaterhouseCoopers (PWC) og begynte med fjellklatring på heltid.

I mai 2011 sto han på toppen av Mount Everest for første gang, etter at han besteg den fra sørsiden.

Les egen sak: Slik besteg han Mount Everest

PÅ FJELLET: Den siste måneden har Knut Grotli klatret på  Mount Everest for å gjøre seg klar til toppstøtet. Bildet er tatt ved en av campene på fjellet.


Nå, tre år senere, er han på vei til toppen fra nordsiden av fjellet. Han har tatt fri fra jobben som viseadministrerende direktør i revisjons- og rådgivningselskapet BDO, som forøvrig følger klatreren sin gjennom egen blogg på firmasiden.


RUTEN: Mandag er Knut Grotli på vei til Advanced Base Camp der han vil ankomme tirsdag. Etter planen fortsetter han til Advanced Bace Camp North Col (7.100 moh) torsdag, til Camp 3 (7.800 moh) eller 4 (8.300 moh) på fredag, for deretter å gå den siste turen til toppen (8.848 moh) lørdag og natt til søndag. Illustrasjon: chinatouristmaps.com


- Møte med overveielser

Grotli forlot Norge 4. april og var allerede godt på vei til Mount Everest da et snøskred tok 16 sherpaer på Nepal-siden.

Den nepalske sørsiden av Everest, som er den desidert vanligste veien opp, er stengt etter dødsulykken, 18. april.

- Etter et lengre møte med overveielser, besluttet gruppen på nordsiden å fortsette ekspedisjonen, fortelle han.

- Vi visste at det var en risiko knyttet til dette før vi dro, dette har nødvendigvis ikke endret seg med ulykken, skriver Grotli på sin blogg etter snøskredet.

- Følger planen
På nordsiden har det vært mindre snøfall:

- På nordsiden har vi ikke hatt de kraftige snøfallene som øker risikoen for snøskred. Vi fortsetter derfor etter fastsatt plan, forteller Grotli.

Den siste måneden har han klatret flere ganger opp til de øverste campene på Mount Everest for å forberede kroppen på den ekstreme høyden.

Hvorfor?
Om motivasjonen, sier Grotli:

- Først og fremst fordi det er moro, sier Knut, og fortsetter med å fortelle om eventyrlysten som alltid har vært der.

- I voksen alder er det en søken etter å kjenne hva kropp og hode tåler. Å teste seg selv for den ekstreme påkjenningen ikke så mange andre har gjort før deg, men som jeg nå vet jeg kan klare fysisk sett. Mount Everest er jo det ultimate for ekstra ivrige fjellfolk!

Følelsen er optimal, ifølge den spreke 44-åringen:

- Det er en vanvittig følelse å være en del av en prestasjonsgruppe som er så dedikert for å nå felles mål. Å planlegge sammen, å kjenne på at man er avhengige av hverandre for å lykkes. Sikkerheten og muligheten til suksess avgjøres ved at teamet klarer å jobbe sammen. Det er respekt for hverandres kunnskap og erfaring, og alle må dele av denne for å være best rustet for påkjenningene som kommer. Og følelsen av å nå toppen etter mange harde og kalde dager er mildt sagt god.

250 mistet livet
Siden 1922 har over 250 mennesker mistet livet på fjellet.

Les også: Klatrere omkom i skred på Mount Everest

Les også: - Stanser klatringen for i år

Farlig fjell
Over 8000 meter blir kaldt «dødssonen» fordi luften her oppe er for tynn til at mennesker kan leve der uten ekstra oksygen.

EKSPLODERTE: Bilde fra Advanced Base Camp North Col, der en av oksygenflaskene eksploderte mens den lå lagret i påvente av å bli brukt i toppstøtet. - Hadde ikke vært særlig hyggelig å ha denne flasken i sekken under toppstøtet, blogger Grotli.



Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere