*Nettavisen* Nyheter.

Vil nekte deg nattburger

Regjeringens kriminalitetsforebyggende råd foreslår å nekte deg å kjøpe burger om natten. - Idiotisk forslag, mener Unge Høyre.

07.02.08 20:40

(YEYE): I et brev til justisminister Knut Storberget, foreslår regjeringens kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) at fastfood-sjapper skal stenge tidligere, for å forebygge fyll og vold. Burger King og Unge Høyre mener forslaget er håpløst.

Si din mening nederst i saken!

- Avslutt nachet klokken to
- Salg av fastfood på nattestid, fører til mer fyll og vold. Når det dannes køer på fastfood-restaurantene, blir det mye krangling, som fort kan utarte seg til vold. Derfor synes vi at man nå bør stenge fastfood-restaurantene tidligere, sier KRÅD-leder Kjellbjørg Lunde. Lunde er tidligere SV-leder og har sittet på Stortinget for samme parti. Siden 2002 har hun sittet i det kriminalitetsforebyggende råd.

Hun er lite begeistret for at flere storbyer som Oslo, Trondheim og Bergen stadig får flere fastfood-sjapper i bysentrum. Til yeye.no sier Lunde at hun ønsker å flytte mange av disse kjedene ut av bykjernen og gjøre plass til et bredt og variert tilbud. - Det er en overetablering av fastfood-kjeder i bykjernene, og det vil vi få en slutt på. Plasseringen og åpningstidene til disse kjedene gjør dette til et problem, mener hun.

- Nachpielet bør være ferdig klokken ett om natten, og ikke klokken fire på morgenen, sier Lunde.

- Idiotisk forslag
Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen synes forslaget fra KRÅD er tullete. - Dette er et latterlig og dumt forslag. Det er jo helt åpenbart at når folk er ute på byen, så blir det bråk. Å stenge fastfood-restaurantene er skivebom. Herregud, folk må jo få lov til å kjøpe seg mat når de vil. Jeg vil vel heller tro at folk blir mer aggressive om de ikke får spist mat etter å ha vært på byen en tur, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unge Høyre

- Det er jo mye knuffing og krangling i drosjekøene, skal man da forby folk å ta drosje hjem fra byen klokka to om natta? spør Isaksen.

- Fastfood forebygger
Markedsdirektør i Burger King Norge, Sven Hars, mener mener KRÅD tar feil, når de påstår at fastfood bidrar til økt kriminalitet. - Vårt inntrykk er at når folk kommer inn på våre nattåpne restauranter og får i seg noe å spise, så blir de roligere og rusen går raskere ut av kroppen. Hadde ikke vi hatt nattåpne restauranter, ville jo enda flere stått utenfor. Det ville skapt enda mer krangling, mener Hars. Han påpeker at Burger King riktignok har vakthold på sine nattåpne restauranter, og at det forhindrer evt. krangling. - Men vårt inntrykk er at vi og andre fastfood-kjeder er kriminalitetsforebyggende.

Til forslaget om å flytte flere av kjedene ut av sentrum, svarer Hars at det er en heller snever tankegang. - Det ville ikke hjulpet å flytte våre restauranter ut av bykjernen. Det ville bare forflyttet problemet og gått utover arbeidsplasser. Dette er hva jeg vil kallle en altfor snever tankegang, sier han.

Ingen burgernekt i Oslo
Næringsbyråd i Oslo, Anette Wiig Bryn (Frp), sier at Oslo kommune ikke vil nekte fastfood-restaurantene å holde åpent om natten. - Nei, vi vil ikke foreta oss noe. Jeg mener det heller er positivt at folk får kjøpe mat om natten. Vår erfaring er at tilgang på mat om natten, snarere fungerer som en forbygger mot kriminalitet, sier Wiig Bryn. Hun er ikke særlig imponert over forslaget fra KRÅD. - Dette synes jeg er et merkelig forslag. Disse stedene som rådet omtaler, selger jo ikke engang alkohol. Det rådet heller burde fokusert på, er å skaffe mer penger til politiet, slik at man kan få vært mer synlige i gatene - også om natten. Det ville bidratt mye mer til å få ned kriminaliteten i sentrum, mener hun.

Gå til Yeye-forsiden her!

Synes du man bør nekte fastfood-restauranter å være nattåpne? Si din mening!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag