I forrige uke startet forhandlingene mellom byrådet i Oslo og Viken fylkeskommune om Oslopakke 3, der den store stridssaken er bompengene.

For dersom man skal klare å finansiere alle de store samferdselsprosjektet i hovedstadsregionen de neste årene, er man avhengig av mer inntekter.

Inntektene fra bompengene har nemlig rast nedover, fordi stadig flere bytter ut bensin- og dieselbilen med en elbil, som betaler mye mindre i bompenger.

- Utskiftingen til elbiler har gått mye fortere enn vi hadde trodd, og elbiler passerer mye billigere. Så skal man få gjort noe med inntektene, så kan ikke færre og færre fossilbiler betale stadig mer, sier Anette Solli i Viken Høyre til Nettavisen, som deltar i forhandlingene.

Les også: Vil fjerne alle bompenger i Norge: Har pengene stående på konto for å betale regningen

- Ingen vei utenom

I forrige enighet om Oslopakke 3, der politikerne bestemmer hvilke samferdselsprosjekter som skal prioriteres de neste årene, ble det lagt inn en inntekt fra bompengene på 4,5 milliarder kroner. Men nå er bompengeinntektene redusert til 3 milliarder kroner, og dermed må inntektene økes eller prosjekter skrotes.

Solli mener man ikke kommer utenom å sende regninga til elbileierne.

- Det må være en litt mer rettferdig fordeling mellom elbiler og fossilbiler, rett og slett fordi det blir så mange elbiler at det er det som skal til hvis man skal fortsette å finansiere disse store prosjektene - og klare å finne penger til å drifte kollektivtrafikken. Det er ikke noen vei utenom det, sier hun.

Les også: Frp raser mot billigere bompenger bare for elbiler i Oslo

- Ønsker dere samme bomtakster for elbiler og fossilbiler?

- Det tror jeg er litt tidlig, men det vi får lov av Stortinget er å ha elbiltakster som er 50 prosent av fossilbil-takstene. Hvis man skal holde på prosjektene må vi benytte oss av det, sier Solli, og samtidig understreker at snart vil ingen kjøre bensin eller dieselbiler - og da vil virkelig inntektene forsvinne.

Med takster på 50 prosent av fossilbiler, kan bompengene for elbiler nesten bli doblet på noen tidspunkt. I dag betaler elbiler mellom 5 og 11 kroner, mens fossilbiler må ut med mellom 18 og 31 kroner i bomstasjonene - avhengig av når på døgnet man passerer.

Her kan du sjekke prisene for bompengene i dag (ekstern lenke)

- Uaktuelt for oss

Målet med forhandlingene er å sikre de store prosjektene som er igangsatt, som gigantprosjektet Fornebubanen, som får mesteparten av bompengene fra regionen.

- Hvis man ikke skal sette opp elbilprisene, så må man rett og slett senke farten litt på når man skal ha klare disse prosjektene, sier Solli.

Forhandlingene, som nylig startet, vil trolig pågå fram til påske.

- Skal man få tatt i bruk nye bompengetakster, så må man jo få innført dem på et tidspunkt, og det tar tid fra man blir enig til man får innført det. Så vi får prøve å se om vi klarer å bli enige om noe, noe vi ikke klarte forrige gang, sier hun.

Les også: SV foreslår å kutte i motorveiprosjekter med 3,3 milliarder

Oslopakke 3-avtalen som nå gjelder, er fra 2016, etter brudd i forhandlingene i 2020. Solli håper nå på enighet, og har en klar oppfordring til sin forhandlingsmotpart.

- Vi må jo finne et kompromiss, men svaret kan ikke være at det er fossilbilene som skal finansiere dette. For det blir stadig færre av dem, så det løser ikke dette på sikt. Vi må finne en mekanisme så inntektene ligger på et nivå vi kan regne med, sier hun, og konstaterer:

- Flerdobling av noen bomtakster er uaktuelt for oss.

Les også: MDG lovet priskutt, men det motsatte har skjedd

Ap: - Motstridende

Et dilemma i politikken som nå føres i Oslo, er at det er gjort flere kraftige økninger i bompengene de siste årene for å få ned biltrafikken. Dermed faller også inntektene, som man er avhengig av for å finansiere sykkelveier og kollektivtrafikk.

Aps gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, mener de nå må ta seg god tid for å finne den beste løsningen for å få opp inntektene.

- Jeg tenker at vi skal bruke litt tid på å jobbe oss ordentlig gjennom det. Vi har to ganske viktige mål, vi skal skaffe nok inntekter til å kunne bygge videre det gode kollektivtilbudet vi har i Oslo og vi skal sørge for at bilparken bli miljøvennlig og elektrisk så raskt som mulig, sier Halse til Nettavisen, og påpeker:

- Det kan hende at de to tingene er motstridende til tider, og da er svaret per nå at det er lurt å ta seg god tid til å analysere hva konsekvensen av forskjellige forslag er.

- Men mener du at elbilene bør få høyere bomtakster?

- Det kommer nok til å bli høyere takster for elbiler, det tror jeg ligger litt i kortene. Men det handler like mye om konkurranseforholdet med bensin og diesel og hvordan det skal utvikle seg - og betalingen der, sier Halse.

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding.