Gå til sidens hovedinnhold

Vil nominere Sløseriombudsmannen til Fritt Ords pris

Himanshu Gulati mener hele situasjonen er et paradoks.

- Sløseriombudsmannen fortjener Fritt-Ord-prisen fordi han er en ensom og viktig stemme i offentligheten som er blitt forsøkt tiet i hjel av krefter som føler deres interesser er truet. Han har på egenhånd avslørt flere eksempler på sløsing og tullete bruk av skattebetalernes penger. Om han ikke hadde tatt denne kampen mot kreftene som nå mobiliseres, så vil vi få et dårligere offentlig pengebruk, forklarer Himanshu Gulati, stortingsrepresentant og kulturpolitisk talsmann i FrP til Nettavisen.

Gulati mener at den siste tidens debatt har vist et skremmende bilde. Dette på bakgrunn av at Are Søberg, også kjent som Sløseriombudsmannen, har gått ut mot statens pengebruk på blant annet kunst. Nå ønsker Gulati å nominere Søberg til Fritt Ords Pris.

Les også: Kunstnere i dag er rene snøfnugg som smelter ved den minste temperaturøkning

- Et paradoks

Søberg har blitt anklaget for å angripe enkeltkunstnere og fremme mobbing, blant andre av Black Box sin teatersjef. Debatten toppet seg i juni, da landets største fagforeninger innen fri scenekunst etterlyste et «trygt ytringsrom for alle» i forbindelse med scenestykket Sløserikommisjonen.

Les også: Utlover 100.000 kroner i dusør for krenkelser etter kunst-kritikk

Subjekt omtalte nylig et brev som Norsk Danseforening har sendt til Ytringsfrihetskommisjonen, hvor de ønsker at det skal bli lettere å straffeforfølge trakassering mot kunstnere. Her skriver de blant annet:

«Norske Dansekunstnere ser med bekymring på hvordan Kulturrådet den senere tid har gitt aktører som Sløseriombudsmannen legitimitet og bidratt til å løfte frem synspunktene deres gjennom å inkludere dem i ordskiftet om forvaltningen og regelverksutformingen på kulturfeltet.»

Gulati beskriver det hele som et paradoks.

- Kunstnere og kulturlivet har tradisjonelt stått på barrikadene for ytringsfriheten, fordi kontroversiell kunst og kultur selv ofte er blitt forsøkt tiet. Det blir derfor et paradoks når de selv ønsker å begrense kritiske stemmer mot seg selv.

.Les også: Sløseriombudsmannen latterliggjør kunst i sin jakt på offentlig milliardsløsning

Fantastisk innsats

Gulati beskriver Are Søberg sitt arbeid som fantastisk og mener at stemmen hans burde løftes frem, i stedet for å ties.

Les også: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

- Han gjør en fantastisk jobb med å avsløre tullete bruk av skattebetalernes penger. Det er derfor synd at noen bruker avsløringene hans til å hetse enkeltkunstnere eller organisasjoner. men jeg er helt fast på at de som mottar penger fra det offentlige må tåle kritisk søkelys fra sløseriombudsmannen og media. Vi skal bekjempe hets, men en kan ikke slutte med politisk debatt på grunn av enkeltkommentarer.

Norske Dansekunstnere ønsket ikke å kommentere saken.