*Nettavisen* Nyheter.

Vil økofrelse minister

Petter Stordalen vil overbevise matministeren om hva som er trendy.

19.05.08 00:02

Aktører bak økologiske matvarer jubler over Petter Stordalens varme forsvar for deres mat.



- Ja, er det ikke bra! sier Katrine Bratlie Engdahl i Kolonihagen til NA24.



Bare to prosent av dagens matomsetning er økologisk. I et brev til landbruksministeren skriver Stordalen: «Nå ønsker vi å tilby flere økologiske produkter i våre hoteller.» I dag møter han matministeren for å forklare ham at økologisk mat er trendy.



- Megatrend

- Jeg tror det er det folk vil ha. Jeg er helt enig med Stordalen i at økologisk mat kommer til å bli en megatrend, sier Bratlie Engdahl.



Kolonihagen leverer økologiske matvarer på dørene til folk i hovedstaden.



Petter Stordalen har 20.000 hotellrom og 153 hoteller. Stordalens hoteller omsetter mat for 700 millioner kroner i året.



LES MER:

Misfonøyd uten øko-mat

- For dyrenes skyld

- Sånn jeg oppfatter det, er det for dyrenes og naturens skyld han sier det, og fordi han mener det har betydning. Jeg tror Stordalen på det han sier, at dette er framtidsrettet, sier Roy Haugen, daglig leder i Debio.



Ifølge Debio, kontrollorganet for økologiske matvarer, er det rundt 2500 bønder som driver økologisk og rundt 400 bedrifter om foredler og omsetter økologiske matvarer i Norge i dag.



- Vi har tro på at dette vil øke vesentlig i årene fremover, sier Roy Haugen, daglig leder i Debio til NA24.



Mer etisk

Stordalen spår at økovarer er det folk vil ha.



- Undersøkelser viser at det er et potensial. Forbrukerne finner ikke øko-varer de etterspør i butikkene, og da er det lett å gå tilbake til konvensjonelle matvarer, sier Haugen.



I Storbritannia brukte man mer penger på etiske produkter enn på øl og sigaretter ifjor. BBC skriver at etisk forbruk økte med 11 prosent i 2005, mens forbruket for husholdningsartikler generelt bare økte med 1,4 prosent.



Flaskehalser

Stordalen vil fjerne flaskehalser på økoprodukter i dag, og vil gjerne ha hjelp av landbruksministeren. Blant annet angriper Stordalen de to store, Prior og Tine, for manglende tilbud.



Bratlie Endahl mener Prior og Tine satser økologisk mer av hensyn til bredde enn av å virkelig kunne tilby økologiske produkter. Men hun synes likevel ikke at det er så fryktelig vanskelig å få tak i økologiske produkter i dag.



- Egentlig synes vi ikke det. Stordalen har en utfordring i at han skal ha såpass store mengder, men vi mener at det skal gå an, sier hun.



Ø-merket

Debio mener omfanget er litt for lite til at det er lett å ha kontinuerlig tilgang i store kvanta. Debio skulle gjerne sett det gule og grønne økomerket på Choice Hotels.



- Det hadde vært positivt om ø-merket kunne bli brukt på denne hotellkjeden og andre hotellkjeder. Vi i Debio har et ønske om en økologisk framtid, sier Haugen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.