For få dager siden bestemte regjeringen seg for å legge om vaksinestrategien. Resultatet er at Oslo, som er blant de hardest rammede av koronaviruset, vil få flere vaksiner i den kommende tiden.

Oslo Høyres bystyrepolitiker Afshan Rafiq foreslår at eldre innvandrere bør prioriteres i køen.

– I flergenerasjonsfamilier har ikke de eldre mulighet til å skjerme seg fra smitten fra familiemedlemmer som går på jobb og skole. De blir alvorlig syke, som igjen betyr en stor belastning for storsamfunnet og ikke minst dem selv – fordi de kan måtte bøte med livet, sier høyrepolitikeren til VG.

Les mer: Sverige vil tilby vaksinasjonsbevis til sommeren: - Tror dette blir et krav

I praksis betyr en slik prioritering at eldre innvandrere som bor med store familier vil prioriteres opp i vaksinekøen.

– Ren rasisme

Det får Frp til å reagere.

– Dette er ren rasisme. Det er så enkelt som at Oslo Høyre går ut med et forslag om at eldre innvandrere skal prioriteres i vaksinekøen. Det er å skille på å prioritere på bakgrunn av etnisitet. Det har et navn. Og det er rasisme, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

– Men vi prioriterer vel eldre allerede, og det er jo ikke aldersdiskriminering?

– Man prioriterer eldre fordi de er en gruppe som har høyere risiko får å dø av viruset. Men man skiller ikke på etnisitet og bakgrunn når man kommer til livsbeskyttende medisin. Hvis noen hadde foreslått etnisk norske foran innvandrere så hadde det vært et horribelt forslag, sier han.

Les også: Bjørnar Moxnes: - Dette kommer vi til å krangle om

– Men det er vel statistikk som viser at enkelte innvandrergrupper blir oftere syke?

– Det finnes ikke noen dokumentasjon på det. Det man vet at er at smitten er mye høyere i innvandrermiljøer, og det kan man diskutere mye om hvorfor. Det er mange diskusjoner. For eksempel at innvandrere i mindre grad tar smittevern på alvor. Rasisme kan vi uansett ikke drive med, sier han.

Høyre-politikeren som har skapt stormen forklarer Nettavisen at det ikke handler om etnisitet. Men å prioritere risikogrupper som bor i storfamilier, bofellesskap eller kollektiv. Målet må være å få nedkjempet pandemien raskt og effektivt. Slik at vi alle får hverdagen tilbake.

– Det er helt feil av Frp å dra frem rasismekortet i denne saken, sier Rafiq til Nettavisen.

Les mer: Langer ut mot miljøer som ikke følger opp smittevern og vegrer seg mot vaksinering

Hun understreker at hun ikke vil rokke ved FHIs prioriteringer i vaksineringsplanen. Men at det er snakk om dersom Oslo nå får flere vaksiner, og hvem som deretter bør prioriteres.

– Vi må sette inn støtet der det trengs mest. Som professor Jan Helge Solbak sa det: Rettferdighet handler om å behandle like grupper likt, og ulike grupper forskjellig, sier Rafiq.

Hun viser også til professor Almaas og NTNU-forskernes rapport. Den har fokusert på hvordan nettverk fungerer og smitten beveger seg i Norge. Forskerne har også skrevet et innlegg om hvordan vaksinestrategien kan tilpasses.

– Hvis du har et eldre ektepar som bor i Oslo, og naboen er like gammel, men bor med familien, skal de prioriteres opp?

– Jeg vil prioritere begge. Dette handler om at hvis vi skal ut av det, må vi se på dem som er i kontakt med mange hele tiden. Det er spesielt eldre som bor i storfamilier, folk som bor i bofellesskap eller kollektiv, sier hun.

Les mer: I Israel er 55,6 prosent er vaksinert: Nå skyter smitten i været

Rafiq viser til at smittetrykket blant denne gruppen har lenge vært høyt, og at hun dermed vil prioritere dem for å unngå dødsfall og sykdom, og skjerme helsevesenet for krisetilstander.

– Selvfølgelig skal andre risikogrupper prioriteres. Men denne gruppen har knapt blitt nevnt, sier hun.