RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil registrere helsepersonell

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Stortingsrepresentant Sonja Mandt vil opprette et felles nordisk register over helsepersonell.

Torsdag får hun ventelig støtte for forslaget i Nordisk råds møter på Island.

- Vi ønsker å etablere et nordisk elektronisk register for leger, tannleger, sykepleiere og annet helsepersonell i Norden, sier Vestfold-representanten Sonja Mandt (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er hun selv som har tatt initiativet til et slikt register, og formålet er å hindre at en helsearbeider rømmer til et annet nordisk land dersom de har alvorlige anmerkninger i ett land.

Stygge hendelser

- Den siste tiden har vi hatt en del stygge hendelser som har fått store konsekvenser for pasienter, sier Mandt og viser blant annet til et tilfelle der en dansk ortoped opererte klanderverdig i Norge og så forsvant til Sverige. Og her var det ikke var noe til hinder for at hun kunne fortsette virksomheten.

- Et felles nordisk register vil kunne fange opp alvorlige tilfeller som tap av autorisasjon, sier Mandt.

Må utredes

Hun poengterer at saken må utredes grundig, og i den forbindelse må det også tas personvernhensyn.

- De nordiske landene har forskjellige systemer på dette området, men ett sted må vi begynne, sier hun og trekker fram at de nordiske helseministrene har en avtale der landene skal kunne dele informasjon om helsepersonell.

Men dette systemet er ifølge Mandt ikke godt nok.

- I vår nye dataalder må vi kunne bygge opp et nordisk register der helsepersonell som har alvorlige uregelmessigheter og anmerkninger på seg i ett land også blir stoppet i et annet nordisk land. Forslaget vårt er blitt veldig godt mottatt i Sverige, og jeg har ikke fått negative tilbakemeldinger i det hele tatt, sier Sonja Mandt.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere