Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske dro tirsdag til Trondheim og Kattem skole for å presentere Arbeiderpartiets skoleløfte i valgkampen. Her lovet de milliarder blant annet til skolebygg og styrking av realfagkompetansen hos lærerne.

Arbeiderpartiets vil videre ta et skippertak for elever som sliter med lesing, skriving og regning. Én milliard kroner skal øremerkes til dette formålet.

20 milliarder kroner til skolebygg
Partiet vil bruke 20 milliarder kroner til oppussing og oppgradering av skolebygg de neste fem årene, slik at kommunene kan bygge og ruste opp ved 1000 skoler.

Det skal skje gjennom å øke dagens rentekompensasjonsordning for skolebygg, heter det i en pressemelding fra Arbeiderpartiet.

Stoltenberg sier Arbeiderpartiet er utålmodige etter å gjennomføre nye store løft i skolen i neste periode. Partiet vil investere i lærernes kompetanse, gi elever og lærere bedre arbeidsmiljø og sørge for at ingen barn blir hengende etter i skolen.

Trond Giske, som i tillegg til å være næringsminister har ledet arbeidet i Arbeiderpartiets kunnskapsgruppe, sier partiet prioriteter god skole framfor skattekutt.

- Det er mye viktigere med en god skole for alle, enn skatteskutt til dem som har mest fra før, uttaler Giske ifølge partiets nettside.

10-punktsplan
Arbeiderpartiet presenterer en tipunktsplan for skolen, som blant annet lister opp flere og bedre lærere, økt innsats på etter- og videreutdanning, styrking av ledelse og en egen «lese-skrive-regne-milliard».

Arbeiderpartiet vil at kommunene skal ha plikt til å gi ekstra støtte og oppfølging til elever som trenger det.

Mer matte på ungdomstrinnet
Partiet vil videre innføre to nye uketimer i matematikk på ungdomstrinnet og ha et kompetanseutviklingsprogram for realfagslærere, ikke ulikt det løftet Høyre-leder Erna Solberg presenterte 6. august da partiet lovet to milliarder kroner for å styrke lærernes mattekompetanse i grunnskolen.

Les saken: - 10.000 lærere skal få påfyll

Venstre: - Ap mangler troverdighet
Venstre-leder Trine Skei Grande mener Ap mangler troverdighet når de snakker om det varslede skoleløftet.

- For eksempel har bevilgningsnivået til videreutdanning av lærere stått på stedet hvil siden de rødgrønne overtok. Det er fint at Ap etter åtte år har innsett at det er viktig å prioritere lærernes kompetanseheving, men dessverre mangler de troverdighet etter like mange år med manglende satsing på det som er det aller viktigste å satse på, sier hun.

Skei Grande mener det samme er tilfellet når det gjelder utvidelse av rentekompensasjonsordningen for skolebygg.

- Senest i forbindelse med behandlingen av inneværende års statsbudsjett gikk de rødgrønne mot et forslag fra Venstre om å øke rammen for denne ordningen til 5 mrd. kroner per år, hvilket tilsvarer en ramme på 20 mrd. kroner over fire år, sier hun.

Mer fra Nettavisen:

- Dette forslaget fra Ap er en klar innrømmelse av at den rødgrønne regjeringen ikke har satset på det viktigste i skolen, lærernes kompetanse, sier Høyres skolepolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker til NTB.

- Høyre har gang på gang foreslått et system for rett og plikt til etter- og videreutdanning for norske lærere, men regjeringen har prioritert å lovfeste frukt og grønt, frivillig leksehjelp og en kulturskoletime i SFO, sier Aspaker.

3664718

VALG 2013: Følg Nettavisens liveblogg om stortingsvalget

HTML EMBED