RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil saksøke staten for uanmeldte narkohundbesøk på skoler

Foto: Tore Meek/NTB Scanpix
Sist oppdatert:

Elevorganisasjonen varsler et søksmål mot staten for å få en slutt på uanmeldte besøk av narkotikahunder på norske skoler.

De mener det at politiet kan gjøre dette på skoler uten konkrete mistanker bryter mot norsk lov, er krenkende og bidrar til mistenkeliggjøring, melder NRK.

– Det ville aldri ha skjedd på en arbeidsplass. Vi mener det er et brudd på elevenes rettssikkerhet fordi det ikke foreligger noen skjellig grunn til mistanke, sier leder Liv Andrea Holm Heide i Elevorganisasjonen.

I et brev til Justisdepartementet hevder Elevorganisasjonen også at praksisen bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjon og FNs barnekonvensjon. Advokat Jon Wessel-Aas har sendt prosessvarselet til departementet på vegne av Elevorganisasjonen.

I dag kan foreldre og foresatte nekte å skrive under på en erklæring der de godtar forebyggende politibesøk med hund. Disse elevene kan da forlate klasserommet.

– Politiet kommer på skolen uten skjellig grunn til mistanke, og sier at det er helt frivillig å være med. Du må dermed rekke opp hånden foran lærere og elever og si at du ikke samtykker. Dersom du motsetter deg vilkårlig ransaking, så fremstår det som du har noe å skjule, sier Wessel-Aas.

Justisdepartementet ønsker ikke å gi noen kommentarer til prosessvarselet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere