RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil satse mer på atomkraft i EU

Sist oppdatert:
Ukraina får tilgang på rimelig gass og striden med Russland og gassgiganten Gazprom er løst. Men i EU er det uro over leveransesvakhetene som striden har avslørt og EUs energikommissær vil ha flere kjernekraftverk
Gasskrangelen mellom Russland og Ukraina, og den påfølgende gasskrisen i EU, har ført til at flere europeiske land er bekymret for gassleveransene.

Onsdag ble det enighet mellom Russland og Ukraina, da avtalen mellom russiske Gazprom og det ukrainske selskapet Naftogaz var i havn.

Den innfløkte avtalen er, ifølge NTB, utformet slik at verken russerne eller ukrainerne mister ansikt. I gjennomsnitt skal Ukraina betale 95 dollar per 1.000 kubikkmeter importert gass. Russiske Gazprom får imidlertid 230 dollar for hver 1.000 kubikkmeter gass, slik selskapet forlangte før striden med Ukraina begynte.

Russlands president Vladimir Putin mener at avtalen også vil sikre stabile gassforsyninger til Europa på lang sikt.

- Dette skaper stabile betingelser for russisk gasstilførsel til europeiske kunder i mange år fremover, sa Putin under et møte med Aleksej Miller.

Men EU er bekymret for energileveransene fra naboen i øst. Ifølge Østerrike, som sitter på EUs formannskap dette halvåret, presser gasstriden mellom Russland og Ukraina frem en ny utvikling av europeisk energipolitikk.

– Det vi ser nå er et visst skifte i europeisk energipolitikk. Vi har hatt et tiår med liberalisering og forbedring av konkurransen. Nå vil vi fokusere mer på forsyningssikkerhet og en ny definisjon av hvilken sammensetning av energi vi ønsker, sa Østerrikes økonomiminister Martin Bartenstein etter at Russland og Ukraina fant en løsning på gasstriden onsdag. Østerrike har formannskapet i EU dette halvåret.

Enkelte EU-land opplevde en reduksjon på 50 prosent av sin gassforsyning da Russland skrudde av kranene tiil gassledningene som går gjennom Ukraina.

En firedel av den gassen EU forbruker kommer fra Russland, og rundt 80 prosent av denne gassen går gjennom Ukraina. Ifølge Barnestein må EU nå lete etter alternative leverandører.

EUs energikommissær Andris Piebalgs mener på sin side at Europa nå må bygge flere kjernekraftverk.

- En tredel av vår energiforsyning er generert av atomkraft. Det er mye, og vi må holde det på det nivået, sier Piebalgs i et intervju med den østerrikske avisen Der Standard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere