*Nettavisen* Nyheter.

Vil se på sjøkabler igjen

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Regjeringen åpner for nye løsninger i Hardanger.

10.08.10 21:04

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): - Vi tar engasjementet fra Vestlandet til etterretning, og vil la det holdes en ny, uavhengig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Tirsdag klokken 14 møtte statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen 15 Hordalands-politikere til debatt om kraftutbyggingen til Bergen.

Møtet resulterte altså i at regjeringen gir etter for noe av presset fra Vestlandet. Hovedpunktene som kom fram i møtet ble presentert på en pressekonferanse klokken 16.

Sjøkabel én gang til
Regjeringen durer imidlertid fram med planene om byggingen av den nye kraftlinjen fra Sima til Samnanger, eller rettere sagt fra Samnanger til Sima.

Stoltenberg kunne nemlig fortelle på pressekonferansen at byggingen vil starte i andre enden, i Samnanger.

Dette er for å få tid til å gjennomgå sjøkabelalternativet én gang til, og siden det første strekket uansett vil gå over vann.

De voldsomme protestene fra Vestlandet ble altså tatt delvis til følge, gjennom denne nye, uavhengige gjennomgangen.

- Der vi har en utfordring, visuelt, er i sidearmene til Hardangerfjorden. Der vil vi nå se hva vi kan gjøre, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Fornøyd med egen innsats
Riis-Johansen understreket at det viktigste for ham er å sikre en stabil og god kraftleveranse til Bergen, siden kraftmangelen der er kritisk, ifølge regjeringen.

Likevel har altså natur- og miljøhensynene nå blitt vektlagt i større grad, gjennom den nye gjennomgangen.

Stoltenberg mener at den nye løsningen både tar hensyn til kraftspørsmålet og naturspørsmålet, ved å fortsette utbyggingsplanene, og samtidig evaluere et tiltak som i mindre grad vil gripe inn i naturen, visuelt sett.

- Med all respekt å melde mener vi at dette er et ganske godt forslag, sa Stoltenberg.

Les også: Opposisjonen slakter regjeringen

- Blir ikke rolig nå
Stoltenberg tror derimot ikke at stormen vil stilne med dagens vedtak.

- Kraftsaker skaper alltid bråk. I den ene enden av kraftlinjen er de glade for økte inntekter, i den andre er de glade for bedre strømtilbud. Problemet er at de som får kraftlinjene gjennom sitt område, sjelden er fornøyde, sier han.

Den nye utredningen skal være klar 1. februar 2011.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.