*Nettavisen* Nyheter.

Vil sende flere syke nordmenn til Spania

Foto: (FrP)

Fremskrittspartiets Per Arne Olsen mener flere nordmenn bør sendes til Spania som et ledd i den nye helsereformen.

20.05.11 21:25

Oslo: – Effekten av varmere klima og gode helsetilbud i varmere strøk er enorm. Det gjelder spesielt for mange av de som sliter med muskel- og skjelettlidelser, sier Frp-nestleder Per Arne Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann viser til at 300.000 nordmenn har en revmatisk lidelse. Nå vil han sende flere til Spania som et ledd i den nye helsereformen.

– Forebygging er den viktigste pilaren i samhandlingsreformen. Da blir det et stort paradoks at færre har fått tilbud om behandlingsreiser til utlandet det siste året, påpeker Olsen.

Positiv effekt
Stortinget fastslo så sent som i desember 2010 at behandlingsreiser til utlandet fungerer både som forebygging og som rehabilitering.

– Det er svært mange som burde hatt tilbud om behandlingsreiser til utlandet. Dette ville redusert både sykefravær og helseplager, noe som absolutt er i samhandlingsreformens ånd.

Om lag 40 prosent av sykefraværet i Norge skyldes muskel- og skjelettlidelser, noe som koster samfunnet mellom 40 og 60 milliarder kroner hvert år.

– Det er et enormt behov for å sette fokus på denne pasientgruppen i den nye helsereformen. Det ser regjeringen ut til å glemme, sier Frp-talsmannen.

Må prioriteres
Han mener det er behov for å satse på massive tiltak i Norge, som varmtvannsbasseng og adekvat oppfølging av fagpersonell i kommunene.

– Men i tillegg må vi få opp antallet som sendes på behandlingsreiser til Spania og tilsvarende land, legger Olsen til.

Han har nettopp kommet tilbake fra Spania hvor han holdt tale 17. mai.

– Jeg har snakket med utrolig mange mennesker som sier at helseeffekten av å være i Spania er enorm. Det er åpenbart at dette må prioriteres, til det beste for pasientene og samfunnet, sier Per Arne Olsen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag