*Nettavisen* Nyheter.

Vil sende ungene på slakteriet

Oslo (NTB): Professor Runar Døving mener besøksbondegårder gir barn et feilaktig og idyllisk bilde av landbruket. Han ber foreldre sende barna til slakterier slik at de med egne øyne kan se hva som foregår.

- Besøksbondegårder er en av vår kulturs store løgner. Når vi lever av å produsere og spise dyr, bør vi vise hvordan det skjer. Samfunnet kan ikke late som det er annerledes enn det faktisk er, sier Runar Døving til Nationen.

Han er professor i sosialantropologi ved Markedshøgskolen i Oslo og forsker ved SIFO, og mener besøksgårder gir et feilaktig bilde av hvordan landbrukets behandling av dyr egentlig arter seg.

- Det industrielle landbruket blir gjemt bak besøksbondegårdens idylliske fasade. Ved å fordekke produksjonen opprettholder man en løgn. Send heller ungene på slakteriet, eller la de følge dyrene på et ordinært gårdsbruk, sier han.

Bondelaget har liten sans for forslaget.

- Det viser at han er en teoretiker. Foruten alle sikkerhetshensyn som må etterfølges, har dagens bønder en travel hverdag. Man er nødt til å ha et tilrettelagt opplegg for å kunne tilby besøk. Derfor har vi besøksgårder, sier Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag.

- Besøksgårder gir seg ikke ut for å være noe annet enn de er. Ingen hevder at de er gjennomsnittlige representanter for norsk landbruk, mener Bjørke. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.