RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil sex ødelegge alt?

Foto: Thinkstock.com
Kan man ha et seksuelt forhold og fortsatt være venner?

(SIDE2:) Kan to venner ha uforpliktende sex uten at det skaper problemer for vennskapet?

Dette spørsmålet er populært å leke seg med i Hollywood for tiden.

Uforpliktende sex
I «Friends with Benefits», som har norsk premiere i september, møter vi Jamie (Mila Kunis) og Dylan (Justin Timberlake) som vil ha et fysisk forhold uten følelser involvert.

Tidligere i år tok «Love and Other Drugs» opp samme tema. Maggie (Anne Hathaway) og Jamie (Jake Gyllenhall) prøver å unngå å bli forelsket mens de har et uforpliktende forhold.

Et par måneder senere hadde «No Strings Attached» premiere. I denne filmen møter vi bestevennene Emma (Natalie Portman) og Adam (Ashton Kutcher) som vil ha et forhold uten sjalusi, forventninger, krangling og romantikk - bare sex.

Som seg hør og bør i en ekte Hollywood-film, blir det vanskelig for hovedpersonene å holde forholdet rent fysisk. Hvordan vil dette fungere i virkeligheten?

Har prøvd vennesex
Temaet finnes nemlig ikke bare på film. I en amerikansk undersøkelse sa 60 prosent at de hadde hatt et seksuelt forhold til en venn, skriver Helsenett. Norske ungdommer ligger ikke langt bak de amerikanske. RFSUs undersøkelse om sexvaner fra 2009 viste at 57 prosent av deltakerne hadde hatt vennesex, skriver Ung.no.

Dette tallet er imidlertid ikke helt stabilt. Allerede året etter viste RFSUs undersøkelse at bare 24 prosent hadde hatt vennesex, mens 14 prosent fantaserte om det, skriver RFSU.

Usikker fremtid
- Et vennskap som inkluderer sex vil være et noe mer skjørt og mer uforutsigbart vennskap. Det vil ha en annen intimsfære, man blir mer blottstilt og naken - og derfor også mer sårbar, sier familieterapeut Kirsten Frøstrup Øye ved Familieterapi.no til Side2.

Det kan oppstå problemer med vennskapet hvis den seksuelle kontakten må kuttes.

- Siden vennskap med sex ikke alltid kan opprettholdes, for eksempel etter at den ene eller begge har fått kjæreste, får denne type vennskap en mer usikker fremtid, sier Øye.

Umulig å stoppe følelsene
Dersom målet er å unngå følelser, er man nødt til å stole på seg selv og partneren. For følelsene kan man ikke styre selv.

- Det er ingenting man kan gjøre for å forebygge følelser. De bare kommer, sier Øye.

Hvis den ene parten likevel forelsker seg, mens den andre fortsatt bare vil være venner, kan det bli problematisk.

- Da må man snakke om det. Og man må bli enige om strategier for veien videre. Den beste måten å komme ut av dette på, er å ikke være sammen, kutte ut kontakten for en periode, sier hun.

Kan fungere bra
Selv om det kan bli utfordringer og problemer, er det likevel ikke umulig å ha et seksuelt vennskapsforhold. Øye tror et slikt forhold kan fungere så lenge ingen av partene har en annen.

- For noen kan dette fungere bra i lang tid, men eventuelle utfordringer i et fremtidsperspektiv er vanskelig å spå. Men kanskje man noen ganger i livet skal ta noen sjanser - og mulig trekke lærdom av sine valg? sier hun.

Ikke funnet den rette
Kate Elin Søyland, relasjonsterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes, mener at definisjonen av vennskap ikke er like enkel som før.

- Undersøkelser viser at nordmenn er blitt svært så liberale på sex-fronten og mange har en såkalt «friend with benefits» – og hva som defineres som et normalt vennskap finnes det vel neppe noe A4-svar på lenger, sier hun til Side2.

Hun sier at noen tror det må være følelsesmessig avstumpede personer som går inn i slike forhold, men at dette ikke nødvendigvis stemmer.

- Mye tyder på at mange som benytter seg av en slik relasjon bare ikke har funnet den rette enda – og ønsker å få dekket sine behov på en mer trygg måte enn tilfeldige seksuelle forbindelser – og da kan vennesex by på spennende og rikelig med sex uten «mas og forpliktelser». Men flere ulemper er det – og faren er jo at følelser kan oppstå hos den ene og i verste fall ødelegge et fint vennskap, sier hun.

Klare regler
Søyland påpeker at dette ikke passer for alle.

- Savner du egentlig en kjæreste er det vel smartere å sette det på dagsorden? Andre får det til å fungere veldig bra i en periode der de ikke ønsker noe fast forhold, sier hun.

For å bli en suksess for begge parter anbefaler hun viktigheten av at man definerer klare regler og er helt tydelig på intensjonen med den seksuelle relasjonen.

- Hvem ville vel likt å oppdage at din kjekke potensielle kjæreste kun så på deg som en trofast pulevenn? sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere