Vil sikre nødnettet strømforsyning

Oslo (NTB): Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) vil å bruke 1,3 milliarder kroner på å forsterke reservestrømkapasiteten på nødnettet.

Da strømmen gikk under en orkan i romjula 2011, ga nødnett-antennene på Romerike seg etter fire timer på grunn av strømmangel, noe som gjorde at brannvesen og politi mistet sambandet. Nå anbefaler DNK forsterke reservestrømkapasiteten, melder NRK.

- Dette innebærer at vi løfter bunnivået for reservestrøm i nødnettet til 24 timer som et minimum. Resten må løftes opp til tre døgn om nødvendig, eventuelt inn i det uendelige om man etterfyller drivstoff, forteller direktør Tor Helge Lyngstøl i DNK.

Nødnettet som allerede er i bruk i Akershus, Oslo og Østfold skal bygges ut over hele landet, og det vil koste 1,3 milliarder kroner å forsterke gamle og nye basestasjoner med dieselaggregater og sterkere batterier hvis man legger sammen investeringer og driftsutgifter.

- Vi synes det er vesentlig at det blir en diskusjon på hvor dette reserverstrømsnivået bør ligge på nødnettet og andre telenett. Nå bringer vi kostnadstall på bordet, det kan jeg ikke huske å ha sett før, påpeker Lyngstøl.

Det er opp til regjering og Storting å eventuelt bevilge en ny milliardsum på toppen av de 5 milliardene som nødnettet allerede har kostet. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.