Ifølge Oslo-politiet er asylsøkere som gruppe overrepresentert blant dem som begår overfallsvoldtekter i Oslo. Nå ber Oslos nye varaordfører, Libe Rieber-Mohn fra Arbeiderpartiet, om bedre kartlegging av asylsøkeres psykiske lidelser.

- Jeg mener at psykisk helse bør inngå som en del av helsesjekken som alle asylsøkere gjennomgår når de kommer til Norge, sier Rieber-Mohn til Klassekampen.

Rieber-Mohn sier hennes utgangspunkt er at asylsøkere bør få bedre oppfølging, både når det gjelder fysisk og psykisk helse. Hun peker på at mange har opplevd traumatiske ting i livet.

Oslos ordfører Fabian Stang (H), som før helgen antydet at en innskrenking av asylsøkeres bevegelsesfrihet måtte bli tema, sier til Dagbladet tirsdag at han føler seg misforstått.

- jeg har sagt at asylsøkere har fått et ufortjent dårlig rykte, men at det finnes enkelte som ødelegger. Jeg har også sagt at vi ikke skal sette folk i fengsel før de har gjort noe galt. Vi må imidlertid se om det er noen asylsøkere fra krigsherjede land som trenger hjelp og veiledning, sier Stang til avisa.