*Nettavisen* Nyheter.

Vil sjekke kjønnsorganer på unge asylsøkere

UDI ønsker å avsløre flere som oppgir feil alder.

19.01.10 10:50

Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsker å avsløre asylsøkere som oppgir feil alder, ved å undersøke kjønnsorganene. Norsk Folkehjelp reagerer og mener det vil bryte med norsk lov, og at det i praksis ikke vil være en frivillig undersøkelse.

Kvalitetssikre
UDI kan i dag be asylsøkere om å la seg undersøke, dersom det er i tvil om personer er under 18 år.

Per i dag er undersøkelser av tenner og røntgen av skjelettet metoder som er tatt i bruk for å avsløre om enkelte gir seg ut for å være yngre enn de virkelig er, men for å kvalitetssikre disse undersøkelsene skal norske myndigheter også få lov til å undersøke asylsøkeres kjønnsorganer, skriver aftenposten.no.

Norsk lov
Forslaget om kliniske undersøkelser av unge, enslige asylsøkere kom fra UDI i fjor høst, som svar på Regjeringens strammere linje overfor asylsøkere uten rett på opphold. Kontroll av «behåring i ansiktet, armhuler og nedre genitalia (skrotum og penis)» skal gjøre det lettere å avsløre personer som ikke oppgir riktig alder i asylsøknaden.

Forslaget førte til reaksjoner fra Norsk Folkehjelp, som etterlyste om forslaget var sjekket opp mot norsk lov, og som selv kontaktet advokatfirmaet Stabell og Co. for å sjekke nettopp det.

Les: Etterlyser strengere asylpolitikk

Sist uke kom rapporten, og ifølge den bryter forslaget med både norsk lov og internasjonale menneskerettighetskonvensjoner. I tillegg mener generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, at slike undersøkelser i praksis ikke vil være frivillige.

- Per definisjon er de frivillige, men i denne konteksten blir det tvang. Asylanten får beskjed om at dersom man nekter å teste seg, blir det brukt mot deg i saksbehandlingen. I realiteten blir dette da et tvangsmessig samtykke, sier Eide.

Ikke konkludert
De nye tiltakene skulle tre i kraft 5. oktober i fjor, men datoen ble utsatt i påvente av departementets vurdering.

UDI ville ikke kommentere saken overfor Aftenposten. Statssekretær Pål K. Løseth i Justis- og politidepartementet sier det er et alvorlig problem at mange voksne asylsøkere utgir seg for å være barn, og at Regjeringen ennå ikke har konkludert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.