*Nettavisen* Nyheter.

Vil skattlegge all sex

Foto: (Thinkstock)

Yale-professor foreslår to dollar i avgift per gang

20.02.12 16:04

- La oss skattlegge sex, og bruke pengene på prevensjon til kvinnene som ikke har en forsikring som dekker det. Alle kvinner ville få tilgang til prevensjon, og de religiøse slippe å betale en penny.

Slik åpner Yale-professor Stephen L. Carter et innlegg som har blitt trykket i Bloomberg.

Vil generere ti milliarder årlig
Det amerikanske helsedirektoratet har innført en lov som pålegger alle arbeidsgivere å tilby ansatte en forsikring som inkluderer et utvalg av prevensjonsmidler. Dette gjelder også religiøse selskaper og organisasjoner.

Slikt blir det storm av i det sterkt polariserte landet.

Regnestykket til Yale-juristen er enkelt. Han vil innføre en avgift på to dollar per person, for hver gang man hopper til køys. Det er cirka 200 millioner seksuelt aktive innbyggere i USA. Dersom en regner med at man i snitt har sex to ganger i måneden, så vil en slik sex-skatt generere 10 milliarder dollar årlig. Disse pengene kan finansiere p-piller og kondomer til Amerikas seksuelt aktive befolkning.

Sant nok så er man avhengig av at folk er ærlige og melder fra til skattemyndighetene for hver gang man har hatt sex, men det er ifølge Stephen Carter ikke relevant for saken.

Mange religiøse aktører mener at de ikke vil være med på å finansiere prevensjon, verken gjennom forsikring eller over skatteseddelen, siden det strider imot deres religiøse overbevisning.

Prevensjon for alle
- Mennesker som er seksuelt aktive (og mange andre som skulle ønske de var det) kan protestere og si at hvis man skattlegger sex, så legger man hindre i veien for en fundamental rettighet. De har helt rett. Men hva så? Grunnloven (som ikke nevner sex) er et dynamisk dokument, som må bli refortolket slik at den møter behovene til en ny æra. Det ser ut til at et grunnleggende behov i dag, er prevensjon for alle, skriver han, og fortsetter:

- De katolske biskopene og andre som protesterer mot myndighetene bruker akkurat det samme argumentet som kan brukes mot meg. At man motarbeider det som alle er enige om er en grunnleggende rettighet. I motsetning til sex, så er retten til å følge sin religiøse overbevisning i tillegg nedfelt i grunnloven, skriver han.

Stephen Carter har sympati med argumentet om at alle har rett til å følge sin religiøse overbevisning, og bruker sitt skatteforslag som et eksempel for å vise hvor urimelig myndighetenes lov er, og hvordan den strider med grunnloven.

Les hele innlegget her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.