RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil skjerpe analytikeretikk

Sist oppdatert:
Finansanalytikerforeningen vil styrke uavhengigheten til analytikerne, men viker unna radikale forslag som å skille megling, rådgivning og analyse. Norge er et for lite land til at det er praktisk mulig, mener utvalgets leder, John Giverholt
Finansanalytikerforeningen sender nå ut et høringsnotat om retningslinjer for finansanalytikere.

Bakgrunnen er kritikken som er blitt rettet mot bransjen for manglende uavhengighet i analysearbeidet, spesielt i USA, men også i Norge.

Foreningen foreslår at meglerhusene skal utarbeide internregler som understreker analytikernes uavhengighet, ta med opplysninger om rådgivningsoppdrag i analysene, ha en seks måneders karantene for analytikere som arbeider med corporateoppdrag, samt innføre langsiktige incentivstrukturer der analytikernes avlønning ikke knyttes direkte til corporate-inntekter.

John Giverholt fra Ferd, som har vært formann for gruppen, sier at det siste punktet medførte diskusjon i gruppen, som hadde representanter fra både meglerhus, utstedere og investorer.

Han sier det er enighet om at man ikke fullstendig kan forhindre at analytikere tjener på at et meglerhus får mange rådgivningsoppdrag. - Men det må ikke være ett års inntjening som danner grunnlaget, sier Giverholt, som ikke legger skjul på at dette er et punkt hvor han, som ikke jobber i et meglerhus, er i tvil om man går langt nok.

I tillegg til spørsmålet om hvordan analytikere skal lønnes, var det mye diskusjon i gruppen om man burde bryte opp såkalte integrerte meglerhus, som tilbyr tjenester innen både megling, analyse og rådgivning.

Men gruppen har kommet til at det norske markedet et for lite til at dette er fornuftig.

- Du vil aldri få et analysemiljø som er helt uavhengig. Det er alltid noen som betaler regningen. Norge er veldig lite, og det er tvilsomt om man vil kunne bygge opp et godt analysemiljø utenom meglerhusene, sa Giverholt.

Gruppen retter også en pekefinger mot andre grupper: Investorer, utstedere og media.

Institusjonelle investorer bør avgi skriftlige erklæringer om at de ikke vil påvirke analytikere.

Utstedere av verdipapirer bør avgi erklæring om anerkjennelse av finansanalyse som en uavhengig profesjon.

Media bør være balansert i omtalen av analyser og kontakte analytikeren før publisering, samt være ekstra aktsom i forhold til anonyme kilder.

Utvalgets medlemmer har vært:
John Giverholt, finansdirektør, Ferd
Harald Espedal, adm. direktør, Skagenfondene
Lisbeth Lindberg, direktør investor relations, Gjensidige NOR
Glen Rødland, direktør, First Securities
Atle Vereide, finansanalytiker, Orkla Enskilda Securities

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere