Like etter klokken 11 mandag, fikk Nettavisen bekreftet at Høyre gir opp byrådsdrømmen i Oslo.

- Etter samtaler gjennom helgen har jeg kommet til at det er betydelig støtte i bystyret for mange av Høyres viktigste saker, men at støtten dessverre ikke er stor nok til at det er mulig å etablere et styringsdyktig ikke-sosialistisk byråd nå, opplyste Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg.

Rygg møtte klokken 12 ordfører Marianne Borgen (SV), der hun fortalte at hun ikke har funnet et parlamentarisk grunnlag for å danne et borgerlig byråd.

Les også: Høyre gir opp byrådsdrømmen i Oslo

- Høyre og Ap sammen

Men gruppeleder i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i Oslo, Bjørn Revil, kaster nå fram et annet, utradisjonelt forslag, som han mener vil få flertall.

- Det beste for Oslo ville vært et Høyre/Arbeiderparti-byråd som ville kunne styrt mer stabilt. De ville hatt flertall med støtte fra oss eller for eksempel Venstre, og det ville være en bedre løsning enn de forslagene som kastes ut nå, sier Revil til Nettavisen mandag formiddag.

Dersom Høyre skulle fått flertall på borgerlig side, måtte enten Miljøpartiet de Grønne eller Rødt byttet side i politikken, noe som var lite sannsynlig vil skje.

Gunnar Stavrum: MDG-byråd Lan Marie Bergs etterfølger: Forsonlig og samarbeidsvillig politiker

Revil er sterkt kritisk til Høyres forsøk på å lokke til seg MDG.

- Vi ønsker ikke det byrådet som blant annet Høyre vil være med på, der de skal drive klimapolitikk sammen med MDG. Det er ingen bombe, men vi er sterkt imot det, sier han.

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding.

Les også: Raymond Johansen fjerner Lan Marie Berg – utpeker settebyråd

- Heller SV og Ap

Siden det fortsatt er rødgrønt flertall i Oslo, vil byrådslederen med stor sannsynlighet fortsatt hete Raymond Johansen (Ap) også fremover. Johansen har uttalt at målet hans er å danne et nytt byråd sammen med SV og MDG.

- Vi vil da heller ha Ap og SV i byråd, uten MDG. Det vil mest sannsynlig være mer stabilt, sier Revil om det.

I helgen gikk også Senterpartiet i Oslo ut og ba Johansen danne et byråd uten MDG.

- Vi i Sp har mistet tilliten til MDG som byrådsparti. De har vist at de setter seg selv foran samarbeid og styring av byen, sa Bjørg Sandkjær, Oslo Sps representant i bystyret, til Aftenposten lørdag.

MDG: - Uaktuelt med Høyre

Sirin Stav, som leder Oslo MDGs bystyregruppe, informerte imidlertid Høyres gruppeleder søndag om at de ikke ønsker noe samarbeid med Høyre i Oslo.

Stav ga den samme beskjeden til ordfører Marianne Borgen (SV) før helgen, opplyser byrådssekretær for miljø og samferdsel Stian Bjørnøy (MDG) til NTB.

- Et samarbeid med Høyre og Frp i Oslo er helt uaktuelt. Både i Oslo og regjering har Høyre kjempet mot mye av den grønne politikken vi har ført i Oslo de siste årene, sa Stav, og la til:

- I 2019 stilte vi til valg på at vi ville fortsette samarbeidet med Ap og SV, og det står vi fortsatt ved. Vi har et godt samarbeid som har gjort byen grønnere og bedre å bo i, og vi har store planer for tiden framover. Vi er klare til å ta ansvar for at byen skal få et nytt rødgrønt byråd så snart som mulig.

Peker på Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har på sin side sittet stille i båten i helgen.

Klokken 13 mandag møtte ordfører Marianne Borgen pressen for å fortelle om sonderingene med partiene siden byrådet gikk av i forrige uke, og der pekte hun på Johansen og ba ham danne et nytt byråd i Oslo.

Johansen stilte kabinettsspørsmål under behandlingen av mistillitsforslaget mot Berg i forrige uke. Da bystyret likevel vedtok mistillit, svarte han med å erklære at hele byrådet går av.

Oslo MDG jobber nå for å finne en som kan erstatte Lan Marie Berg som byråd.