RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil spare 600 liv

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Masseundersøkelser kan redde over 600 nordmenn fra å dø av kreft hvert år. Det hevder stortingsrepresentant Dag Ole Teigen.

- Det bør settes i gang massive undersøkelser for å stoppe lungekreft og tykktarmskreft i en tidlig fase, sier Dag Ole Teigen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Slik lungescreening vil kunne spare over 600 liv i året, sier Ap-representanten fra Hordaland.

Torsdag tok han denne problemstillingen opp i en interpellasjon til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Teigen viser til at kreft årlig tar 10.000 liv i Norge.

Fire sykdommer

De fire største kreftsykdommene i Norge rammer prostata, lunger, tykktarm og bryst.

- Mange av de store krefttypene som tar flest liv, gir i dag etter forholdene gode prognoser, under den forutsetning at kreften blir oppdaget tidlig, sier Teigen.

Under Bondeviks andre regjering ble det beregnet at fullt utbygde screeningprogrammer for brystkreft, tykk- og endetarmskreft pluss livmorhalskreft ville forebygge seks prosent av det totale antallet kreftdødsfall, noe som den gang betydde omtrent 600 sparte kreftdødsfall årlig.

- Det er dobbelt så mange som tallet for dødsulykker i trafikken. Tallet er helt sikkert høyere i dag, sier Teigen.

Lungekreft

- Vi har et omfattende mammografiprogram som har til hensikt å oppdage brystkreft hos kvinner i en tidlig fase. Det er bra. Men nå dør klart flere kvinner av lungekreft enn av brystkreft, påpeker Teigen.

2000 dør årlig av lungekreft. Teigen tar derfor til orde for en storstilt lungescreening.

- Lungekreft har den egenskapen at en stor del av pasientene kan defineres innenfor risikogruppene, for eksempel de over en bestemt alder som har røyket i mange år, som har andre lungeproblemer som kols, lungebetennelser eller gjentatt tørrhoste, sier Teigen.

Tarmkreft

Det dør 1.000 personer i året av tykktarmskreft. Kunnskapssenteret for helsetjenesten konkluderer med at masseundersøkelser der man tester for blod i avføring, kan redusere dødeligheten av tarm- og endetarmskreft med 15 prosent.

- Det tilsvarer godt over 200 sparte liv hvert år, sier Teigen.

Han roser helseministeren for nylig å ha lansert et nasjonalt handlingsprogram for å bekjempe prostatakreft.

- Dette er en kreftform som jo bare menn rammes av, men den er likevel den mest utbredte kreftformen i Norge med over 4.000 tilfeller hvert år. Det er flere tilfeller enn noen annen kreftform isolert sett gir for kvinner og menn til sammen, poengterer Teigen.

God investering

Teigen mener det vil være god samfunnsmessig investering å satse på store screeningsprogrammer.

- En årlig tykktarmundersøkelse vil kanskje koste mellom 100 og 200 millioner kroner. Her må vi gå bredt ut, mens det for lungekreft går an å gjøre undersøkelsene mer målrettet mot risikogrupper, sier Teigen.

Han innrømmer at screening er omdiskutert.

- Men frykten mange opplever ved å la seg undersøke, må veies opp med den frykten mange opplever etter at en reell diagnose har rammet dem selv eller familien. Frykten for undersøkelse er forbigående, sorgen over å miste noen sitter for alltid, sier Dag Ole Teigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere