*Nettavisen* Nyheter.

Vil sperre røykerne inne i egne soner

BORT MED RØYKEN: Gruppeleder Ruth Birkeland i Akershus SV foreslår ny løsning for røyking på togperrongene og de største bussholdeplassene i Akershus. Røykerne vil hun plassere i egne soner. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Dette vil Ruth Birkeland (SV) gjøre med røyking på togperronger og bussholdeplasser. Løsningen: Egne oppmerkede soner.

11.04.14 14:01

Forslaget fra SVs gruppeleder skal behandles i fylkestinget i Akershus 12. mai.

Får forslaget flertall må de røykende pendlerne i framtida kun benytte seg av egne oppmerkede soner for å ta seg en blås mens de venter på tog, T-bane eller buss, skriver Romerikes Blad.

- Jeg pendler selv med tog til og fra Eidsvoll hver eneste arbeidsdag. Jeg blir møtt med en røyksky. Vi har også fått flere tilbakemeldinger fra publikum om plagsom røyklukt mens de venter. Tida er moden. Nå må vi forby røyking på togperronger og større bussholdeplasser, sier Ruth Birkeland til Romerikes Blad.

Forventer positivitet

Romerikes Blad møtte Birkeland på Lillestrøm stasjon. Hun viser hvordan hun kunne tenke seg egne oppmerkede soner – i utkanten av perrongen – for røykerne.

- Hvor store sonene skal være må man komme tilbake til. Men det bør legges til rette slik at det er tak over og vegger som beskytter mot røyken, sier hun.

- Hvordan tror du røykerne vil reagere på forslaget?

- Jeg tror egentlig svært mange av røykerne vil reagere positivt. De får et område der de vet at det er helt greit å røyke. Et område de vet at de ikke plager andre, svarer Birkelund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SLIK? Ruth Birkeland viser fram hvordan hun vil avgrense et eget område på Lillestrøm stasjon. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)


- Hvordan skal dette eventuelt håndheves?

- Folk flest ønsker jo å følge reglene, hvis det er greit å forholde seg til dem. Det viste røykeloven. Et lite hint, så vil folk ta dette til etterretning, mener gruppelederen.

- Får dere flertallet til å støtte forslaget?

- Jeg har troen på det. Signalene vi har fått tyder på at forslaget vil gå igjennom, svarer SV-politikeren.

- Ingen helsegrunn

Tobakksforsker Karl Erik Lund ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) sier til RB at argumentene for å forby røyking utendørs er langt færre enn inne.

- Beskyttelsesargumentet er ikke til stede. Inne er passiv røyking en reell fare og konsentrasjonen av giftstoffer høy. Ute er konsentrasjonen langt mindre og det er kun hypersensitive allergikere og astmatikere som vil reagere, sier han.

Forskeren ser ikke bort ifra at røyking ute kan bli forbudt i framtida. Allerede i USA er det i enkelte stater forbudt å røyke på strender og andre arenaer med mye folk. I Norge er det allerede flere private områder som er røykfrie, for eksempel Åråsen stadion.

- Forsøpling, lukt og rett og slett synet av røyking er argumentene som legges til grunn for forbudene rundt omkring. Dette er et ledd i det å de-normalisere røyking, sier Lund.

- Hva blir det neste?

RB snakket med røykere ved Lillestrøm stasjon torsdag ettermiddag. En røykende kvinne som ikke ville la seg avbilde forteller at hun ser at røyking kan være plagsomt for andre.

- Jeg er ikke negativ til et slikt forslag. Jeg forstår fullt ut at folk opplever passiv røyking som plagsomt. Selv har jeg veldig lyst til å slutte å røyke. Men hvor skal grensa gå for hva folk får lov til å ikke, spør kvinnen.

Akkurat det spørsmålet er forsker Lund enig i at må belyses i denne sammenheng.

- Røykerne selv mener de er diskriminert og stigmatisert. Et eller annet sted går grensa for hva våre myndigheter skal beskytte av vår egen dumskap. Det kan være grensa går her, sier han.

Se video: Politiker vil lage egne soner for røykerne

HTML EMBED


Les flere saker i Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag