SØR-VARANGER (Nettavisen): Finland besluttet torsdag å stenge grensene for russiske statsborgere med innreisevisum etter at titusener av russere skal ha strømmet til grensen for å komme seg ut av hjemlandet.

Fredag sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl at regjeringen vurderer å gjøre det samme, men at det ennå ikke er bestemt.

Høyre og Frp mener at Norge bør gjøre det samme.

– Det er sterke grunner til å vurdere å stenge grensen for russere. Særlig på grunn av beslutningen Finland har gjort. Vi må ikke være naive, sa leder for justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), til NRK torsdag kveld.

Nå får han klart svar fra ordfører Lena Norum Bergeng (Ap) i grensekommunen, Sør-Varanger.

– Per nå er det rolig. Så det er ingenting som tilsier at verken regjeringen eller politiet trenger å bryte inn, sier Bergeng (Ap) til Nettavisen. .

Lena Norum Bergeng (Ap), ordfører i Sør-Varanger kommune, sier til Nettavisen at dersom det eventuelt skulle komme en større strøm med russere er det opp til regjeringen og politi til å ta grep.

– Men det er helt klart at dersom det skulle bli nødvendig, er det et nasjonalt ansvar, legger hun til.

Nettavisen har vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Silja Arvola i Finnmark politidistrikt. Hun sier at politiet ikke vil ta stilling til spørsmålet om en eventuell stenging av grensen, og påpeker at det er et politisk spørsmål som justisdepartementet må svare på.

Skaper problemer

Frp har bedt om at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) orienterer Stortinget om situasjonen. Også Høyre etterlyser en plan fra regjeringen.

– I det øyeblikket nabolandene stenger grensene så vil tilstrømmingen øke, sier andre nestleder for justiskomiteen, Sveinung Stensland (H), til NRK.

Han sier at selv om mange flykter fordi de frykter å måtte delta i krigen i Ukraina, gjelder ikke det alle som reiser fra Russland nå.

–Vi vet også at i slike scenarioer er det mange som reiser med andre hensikter enn å rømme fra Putins regime, sier Stensland.

– Jeg mener det ikke blir håndtert nå, det er en «vent og se» holdning, og det holder ikke, legger han til.

– Har god kontroll

Regjeringen styrker beredskapen og kontrollen på den norsk-russiske grensen, opplyste Justisdepartementet i en pressemelding fredag formiddag.

– Politiet har god kontroll på Storskog, og nå styrkes tilstedeværelsen i grenseområdet også utenfor grensestasjonen. Politihelikopteret er et nyttig verktøy for å følge med på grenseområdet fra norsk side, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i pressmeldingen.

Regjeringen strammet inn praksis knyttet til visum for russere i mai, og det innvilges i hovedsak ikke turistvisum for russere etter dette. Regjeringen er klar til å gjennomføre tilsvarende innstramming som Finland har gjort, men vil avvente en eventuell iverksettelse.

– Vi vil stenge grensen raskt om det skulle bli nødvendig, og endringer kan komme på kort varsel. Det har vært få ankomster til Norge sammenlignet med Finland, og situasjonen er annerledes hos oss. Storskog er vår eneste grensestasjon mot Russland. Vi har tett dialog med politiet og tollvesenet om utviklingen på grensen, og kontrollerer alle som kommer nøye, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Nettavisen har vært i kontakt med justisdepartementet fredag formiddag for å få kommentar fra justis- og beredskapsministeren, men har foreløpig ikke lykkes med å få svar.

Mener det hjelper Russland

Ap-politiker Guro Brandshaug, som er partiets ordførerkandidat i Sør-Varanger foran neste års fylkes- og kommunevalg, er derimot uenig. Hun mener Norge hjelper Russland dersom grensene blir stengt.

– Det sender et signal om at vi fordømmer hele det russiske folk; at vi ikke lenger klarer å skille mellom det russiske regimet og deres støttespillere, og den delen av den russiske befolkningen som faktisk ønsker å vise motstand mot krigshandlingene, sier hun til NRK.

Mandag krysset over 400 personer grenseovergangen ved Storskog til Norge. Torsdag kom det 162 personer.

– Det er gjerne opposisjonelle som frykter for sitt liv som ønsker å komme hit til landet. Hvis vi stenger dem ute nå, er jeg redd det forsterker Putins propagandahistorie om et Vesten som vil den russiske befolkningen vondt, sier Brandshaug.