*Nettavisen* Nyheter.

Vil stevne «Fjordman» som vitne

Foto: Inge Wallumrød (Mediehuset Nettavisen)

Anders Behring Breiviks forsvarer vil stevne to islamkritikere som vitner under rettsssaken.

06.12.11 08:05

- Du har et ansvar når du uttrykker deg på ekstrem måte, sier advokat Geir Lippestad til VG. Overfor avisa bekrefter han at det er aktuelt å stevne bloggeren Fjordman, alias Peder Are Nøstvold Jensen og redaktør for nettstedet Document.no, Hans Rustad, som vitner under rettssaken mot massemorderen Anders Behring Breivik.

Breviks forsvarer gjorde det tidlig klart at konklusjonen fra de rettsoppnevnte sakkyndige om klientens mentale helse ville være avgjørende for hvordan forsvaret skal legges opp. I uka som gikk konkluderte de to psykiaterne med at Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, men at han er paranoid schizofren.

I sitt såkalte manifest henviser Brevik til Fjordman en rekke ganger og han har vært aktiv i diskusjonene på nettstedet Document.no.

- Det er helt åpenbart at mye av tankegodset hans kommer fra disse personene, sier Lippestad til VG.

Forfatteren og journalisten Øyvind Strømmen hevder i sin bok «Det mørke nettet» at det før 22. juli var skapt et klima av islamkritikk og innvandringsmotstand i Norge, godt hjulpet av høyreekstreme krefter på nettet. I boka nøster Strømmen opp det han kaller det kontrajihadistiske miljøet og viser hvordan han mener Anders Behrings Breivik var en del av et ideologisk miljø med et innebygget voldspotensial.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.