Utenriksminister Børge Brende (H) slår fast at det ikke er holdbart at norske bistandsmidler brukes på denne måten.

- De humanitære behovene i Palestina er store. Det er viktig at våre bistandsmidler går til tiltak som forbedrer situasjonen for folket i Palestina. Dette vil vi gjøre klart overfor palestinske myndigheter, skriver Brende lille julaften i et svar på et skriftlig spørsmål fra KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

I forrige uke skrev Nettavisen at EUs revisorer mener at EU skal slutte å betale lønn til tusenvis av offentlige tjenestemenn på Gazastripen som ikke jobber. Revisorene i EU har sjekket bruken av rundt én milliard euro gitt til de palestinske områdene mellom 2008 og 2012.

Les tidlgere sak: Norge lønner palestinere som ikke jobber

Har bidratt i flere år
Norge har i flere år bidratt med budsjettstøtte direkte til Den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Hensikten er å bidra til å bygge opp et palestinsk statsapparat. Totalt er det om lag 61.000 PA-ansatte i Gaza.

EUs revisjonsrett mener at et stort antall støttemottakere på Gazastripen ikke yter noen offentlige tjenester. Det framgår i rapporten «European Union Direct Support To The Palestinian Authority»

- Jeg er kjent med at et betydelig antall av disse mottar lønn uten å arbeide i sine stillinger på grunn av den politiske situasjonen. Forholdet har sin bakgrunn i Hamas' voldelige maktovertakelse i 2007, da PA instruerte sine ansatte om ikke å møte på jobb for å markere motstand mot Hamas, anfører Brende.

Fortsettelsen av utbetaling av lønn til de PA-ansatte var opprinnelig ment som et midlertidig tiltak, men giverlandene har til nå akseptert at praksisen vedvarer.

Erna: - Høres veldig sløsete ut
- Det høres veldig sløsete ut, og vi burde sørge for at når vi gir penger, brukes de fornuftig, sa statsminister Erna Solberg (H) til Nettavisen etter at saken ble kjent i forrige uke.

Hun la til at situasjonen på Gaza er helt spesiell:

- Det er en vanskelig situasjon. Nå må vi finne ut hvordan ting henger sammen og på hvilken måte vi kan sørge for at pengene vi bidrar med faktisk fører til forbedringer og gode systemer, sa hun.

Norsk bistand til Palestina utgjorde i 2012 en samlet verdi på 623,3 millioner kroner, ifølge Norad. 137 millioner kroner ble brukt til «godt styresett».