*Nettavisen* Nyheter.

Vil stoppe «vennelanging»

Foto: Johannessen, Sara (NTB scanpix)

Eldre venner og søsken kjøper ofte alkohol til norsk ungdom under 18 år.

27.04.12 09:58

(SIDE2:) - Det sosiale presset fra yngre venner om å kjøpe alkohol til dem, kan være stort. Unge mennesker tenker tydeligvis ikke på konsekvensene av å handle for mindreårige. Det er et faktum at det skjer ulykker, vold og seksuell trakassering som følge av alkoholinntak. Det er derfor vi har aldersgrenser på alkohol, sier Kai G. Henriksen, administrerende direktør i Vinmonopolet i en pressemelding.

En undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Vinmonopolet, viser at 40 prosent av dem under 18 år sier at de har fått sine eldre venner, eller søsken, til å skaffe alkohol for dem. 43 prosent har fått andre til å handle alkohol i dagligvarebutikkene.

- Alvorlig
Vinmonopolet satser i vår på en kampanje for å redusere omfanget av såkalt vennelanging, som er den vanligste måten for ungdom i alderen 15-17 år å få tilgang til alkohol, skriver NTB.

Alkoholforbruket har økt siden 1970-tallet, og den nye generasjonen drikker også mer og drikker seg oftere beruset enn tidligere. Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), viser at debutalder for alkohol når det gjelder øl er rundt 15 år, og 15, 5 for vin og brennevin.

Folkehelseinstituttet skrev i fjor at vel 10 prosent av 15-åringene drikker alkohol minst en gang i uken, ifølge en spørreundersøkelser i grunnskolen.

Og alkoholen får de altså ofte tak i hos eldre venner. Å kjøpe alkohol til mindreårige blir gjerne sett på som en vennetjeneste, og ikke som noe ulovlig.

- Hvis vennen din blir skadet, er det alvorlig å ha vært kilden til alkoholen. Gjør ikke vennene dine en bjørnetjeneste, sier Henriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag