I flere uker har kinesiske innbyggere tatt til gatene i store opptøyer. Mye av årsaken er misnøyen som har vært i landet knyttet til deres strenge koronaregler, samt sensuren innbyggerne lever under.

Forrige helg eskalerte demonstrasjonene etter at ti personer mistet livet i en blokkbrann. Flere har i etterkant vært kritiske til at redningsarbeidet ble forsinket, som følge av de strenge koronarestriksjonene.

Dette skal ha vært dråpen i begeret, men den generelle misnøyen dreier seg også om myndighetens strenge sensur mot befolkningen.

Nå kommer en ny lov i landet, som skal stramme sensuren ytterligere for innbyggerne.

– Klar dreining

Fra 15. desember vil en ny lov bli iverksatt av myndighetene i landet. Loven innebærer at du blir straffet for å like og kommentere innlegg i sosiale medier, som myndighetene mener er skadelige eller ulovlige.

– Dette er stikk i strid med liberale verdier som vi forholder oss til. Slik jeg har oppfattet reglene gjelder det ikke bare ulovlig, men skadelige ytringer. Det åpner et veldig vidt rom for bruk av straff mot ytinger, forteller Ragna Aarli, professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Regelverket ble publisert tidligere denne måneden, skriver CNN.

Verden ser nå uvanlige scener fra Kina. Ekspertene Therese Sollien og Jan Arild Snoen forklarer hva som skjer.

Ifølge den nye loven må folk som kommenterer «fremme sosialistiske kjerneverdier». De som tilbyr kommentarfelt må på forhånd godkjenne kommentarer før kommentarene publiseres. Brukere må identifisere seg med sosialnummer, ID-kort eller telefonnummer. Brukere vil også få en rangering basert på hva de liker og hva de kommenterer.

– Det er en helt klar dreining mot en autoritær retning, noe de har vært på vei mot lenge, men dette er en ytterligere tilstramming for å få sosial kontroll, konstaterer Aarli.

Det skal også bli satt i gang et slags rangeringssystem basert på kommentarer og likerklikk. Brukere med dårlig rangering vil bli merket som «uærlige» og bli blokkert fra den aktuelle nettsiden.

– Det at de rammer bare det å like noe etablerer et strafferettslig medvirkningsansvar for ytringer, som ikke er vanlige i frie regimer. Der er det normalt at den som ytrer seg står ansvarlig, ikke de som viser støtte ved en tommel opp på sosiale medier. I slike regimer er det også viktig å ha en rett til å ytre seg anonymt, forteller professoren.

– Veldig bekymret

Midt i det hele står Kina overfor noen av sine største opptøyer noensinne. Folk har tatt til gatene i blant annet hovedstaden Beijing og Shanghai.

– Myndighetene er veldig bekymret for spredningen av protestene og en viktig måte å kontrollere dette på, er ved å stoppe kommunikasjonen til de potensielle protestanter, forteller Joseph Cheng, en pensjonert professor i politikk ved universitetet i Hongkong, til CNN.

Korona-protestene i Kina eskalerer stadig, og nå har protestene nådd storbyene Shanghai og Beijing.

Den tidligere professoren sammenlignet opptøyene med den arabiske våren tilbake i 2011.

– Det er nesten umulig å stoppe spredningen av protestinnhold, ettersom misnøyen fortsetter å spre seg. De sinte menneskene kan finne på alle slags måter å kommunisere og uttrykke følelsene sine på, sier Cheng til kanalen.