RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil straffe utlendinger strengere

Oslo (NTB): Nordmenn er mer tilbøyelige til å kreve streng straff hvis lovbryteren er utlending enn om han er norsk, ifølge en ny undersøkelse.

Den ble gjennomført ved at de som deltok fikk forelagt én sak om partnervold og én sak om voldtekt og deretter skulle svare på hvilken straff man mente gjerningspersonen fortjente.

Det fantes to versjoner av hvert spørreskjema, ett der gjerningsmannen hadde norsk navn, og ett der gjerningsmannen hadde et utenlandsk navn, skriver Dagsavisen.

Når Mustafa voldtar noen, vil 82 prosent sette ham i fengsel. Heter voldtektsmannen Martin, ligger tallet på 75 prosent.

Når Kemal slår kona si, svarer 55 prosent at han må få ubetinget fengsel, mens når Bjørn gjør det samme, vil 45 prosent ha ham fengslet, viser undersøkelsen gjennomført av Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo.

- Jeg blir skremt når jeg hører slikt. Det viser at vi har en lang vei å gå når folk har slike holdninger, sier advokat Harald Stabell.

Førsteamanuensis Leif Petter Olaussen, som har gjennomført undersøkelsen, mener at det ikke nødvendigvis er negative fordommer som kommer til uttrykk.

- Det er en grunnleggende menneskelig egenskap å skille mellom dem man kjenner og ikke kjenner. Det kan være forskjeller uten negativt fortegn, selv om noen mener det er ille, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere