*Nettavisen* Nyheter.

Vil stramme inn på søndagshandel

De selger egentlig byggvarer, jernvarer og møbler men kaller seg for gartnerier. Andre går til innkjøp av en bensinpumpe. Nå vil KrF stramme inn.

Slik omgår handelsstanden loven og kan holde åpent døgnet rundt sju dager i uken. Ballerud Hagesenter har over en kilometer med puter og 10.000 kvadratmeter med møbler.

- Brutalt
Men butikken kaller seg for et gartneri og hagesenter og kan derfor holde søndagsåpent.

- Jeg synes det er ganske brutalt. Den eneste dagen de har stengt er 17. mai, sier nestleder i Handel og kontor Stein Kristiansen til TV 2 Nyhetene.

- Kremmersjela er konstruert sånn at når det gjelder å få kroner og ører ut av folk er fantasien enorm, sier Kristiansen.

Årsaken er at gartnerier er unntatt i Lov om helligdagsfreden. Det er også bensinstasjoner. I tillegg til gartnerier kan butikker inntil 100 kvadratmeter og bensinstasjoner inntil 150 kvadratmeter holde søndagsåpent.

KrF vil stramme inn
Stadig flere butikker etablerer seg i nærheten av en bensinpumpe, eller går til innkjøp av et par busker og blomsterkvaster, for å omgå lov om helligdagsfreden. Nå ønsker KrF å stramme inn lovverket.

- Vi synes det er viktig at familie får fritid med barn og unge når det er helg. Og da er viktig å verne om de fridagene vi har, sier stortingsrepresentant May-Helen Molvær Grimstad.

Tjener ikke mer
Ifølge eieren av Ballerud Hagesenter, Gunnar Faale, er det ikke ham i mot at det kommer et forbud mot å ha søndagsåpent.

- Vi får ingen mer omsetning i løpet av en uke ved å holde åpent på en søndag, sier Faale.

Men frykten for at konkurrenter vinner markedsterreng hvis Ballerud hagesenter holder stengt gjør at Faale holder søndagsåpent mot sin vilje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.