Gå til sidens hovedinnhold

Vil strupe Syrias oljeinntekter

USAs utenriksminister ber oljeselskapene vende ryggen til Syria.

En av de viktigste inntektskildene til det forhatte regimet i Syria kommer fra olje- og gassektoren. Nå ber USA oljeselskapene vende ryggen til landet for å ramme president Bashar al-Assad, som aktivister gir skylden for 1700 drepte siden mars.

- Iverksette sanksjoner
- Det vi må gjøre for å legge press på Assad er å iverksette sanksjoner mot olje- og gassindsustrien, sa Clinton i et intervju med nyhetskanalen CBS torsdag.

Vil ha med Europa
- Vil ønsker at Europa tar skritt i den retningen, og vi ønsker at Kina går sammen med oss. Vi ønsker også at India skal være med, uttalte hun.

Møter Støre
Fredag er Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i Washington, der han klokka 16 norsk tid skal møte sin amerikanske kollega, opplyser UD. De to har flere saker de skal diskutere, blant annet situasjonen i Syria.

Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Portugal - de europeiske landene som er medlem av FNs sikkerhetsråd - truet onsdag med tøffere sanksjoner overfor Syria hvis de blodige offensivene mot demonstranter fortsetter. Russland på sin side har bedt Damaskus iverksette de varslede reformene så snart som mulig.

Til NRK sier Støre før møtet med Clinton at han vil avvente situasjonen.

- Ikke noe fiks ferdig alternativ
- Om Norge sier han bør gå av eller ikke, avgjør ikke hvor lenge han sitter, sier Støre til NRK om Syrias president Bashar al-Assad.

Støre sier at problemet i Syria er at det ikke står noe fiks ferdig alternativ til å ta over.

Tross sterk internasjonal fordømmelse, synes det som om Bashar al-Assad og hans regime har alle intensjoner om å knuse opprøret som nå har pågått i fem måneder. Aktivistgrupper sier uroen har kostet 1700 mennesker livet siden mars.

Torsdag ble det meldt at den syriske hæren har skutt og drept 11 personer i en by vest i landet, nær grensen til Libanon, og stormet en by i nordvest, nær grensen til Tyrkia.

FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd har representanter fra fem permanente medlemsland, Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia og USA og representanter fra ti medlemsland som velges for en periode på to år. Fra 1. januar 2011 er det Colombia, Tyskland, India, Portugal og Sør-Afrika som har disse plassene.

3. august vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria og sier at løsningen på krisen er en politisk prosess som åpner for frie ytringer og politisk møtevirksomhet.

Les FN-resolusjonen her

Torsdag hadde USAs president Barack Obama møte med Tyrkias utenriksminister Tayyip Erdogan, som tirsdag denne uken også hadde et møte med Syrias president.

Obama og Erdogan begynner begge å miste tålmodigheten med Assad-regimets voldsbruk og gjentar kravet om at det syriske folks krav om demokrati må imøtekommes. De to skal holde tett kontakt om Syria de nærmeste dagene, ifølge Washington Post.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken