*Nettavisen* Nyheter.

Vil stumpe røyken nå

AVHENGIG: 2-åringen Tong fikk sigaretter mot brokksmerter. Nå greier han ikke stumpe røyken. Foto: (Crestock.com)

Stadig flere ringer Røyketelefonen.

Årsaken er nyttårsforsetter om å stumpe røyken.

- Vi har alltid økt pågang i januar, og det er bra. Det er omkring dobbelt så mange som ringer nå enn til vanlig, sier leder for Røyketelefonen, Sigrid Skattebo til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi regner med at det kommer enda mer etterhvert som flere opplever et behov for å snakke med noen og få råd i forbindelse røykeslutten, legger hun til.

En av fem vil slutte
En undersøkelse Sentio Research har gjort for Helsedirektoratet viser også at mange vil kutte ut røyken i disse tider: 20 prosent sier at de planlegger å slutte med røykingen fra nyttår. Mest motivert er de under 40 år, der hele 30 prosent planlegger å slutte.

- Det er flott at folk gjør et forsøk i forbindelse med nyttår. Det viktigste er at man setter en dato. Om det er nyttårsaften eller en annen dato er ikke så farlig, bare man bestemmer en dag, slik at det blir mer forpliktende og motiverende, sier Skattebo.

Også snuskutt
I undersøkelsen sier også 15 prosent av dem som snuser at de planlegger å slutte å bruke snus fra nyttår. Også snusere kan ringe Røyketelefonen.

- Vi hjelper både røykere og snusere, og rådene er ofte like, forteller Skattebo.

Skattebo forteller at mange som ringer Røyketelefonen opplever mye ambivalens i forbindelse med sluttingen.

- Det kan være fint å få hjelp til å rydde litt i de ulike tankene sine og diskutere seg frem til en egnet måte å gå frem på. Det å slutte er veldig individuelt, sier Skattebo.

- Lettere med hjelp
Erfaring og forskning viser at sjansen for å klare å slutte å røyke øker kraftig hvis man får hjelp, påpeker Helsedirektoratet, som minner om at det også er mulig å be om hjelp hos legen eller på apoteket. Det startes også opp mange røykesluttkurs i januar.

- Det er lettere med litt hjelp, enten det er å snakke med noen eller bruke nikotinerstatningspreparater, som vi også anbefaler, sier Skattebo.

Færre røyker
Andelen røykere har gått kraftig ned de siste tiårene. I 1973 røykte over halvparten av den mannlige voksne befolkningen, mens det i dag er om lag 21 prosent, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). Fra 1973 og fram til 2000 lå andelen dagligrøykere blant kvinner i overkant av 30 prosent, men også blant kvinner har andelen sunket betydelig og ligger nå på 21 prosent, det samme som blant mennene.

Røyking blant ungdom har også gått kraftig ned. Men snusbruken har økt blant unge de senere årene, særlig blant unge menn. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag