RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ta fra ungdom som fyllebråker lappen

STÅR PÅ SITT: Lensmann Arnold Nilsen tar ikke på seg silkehanskene.
STÅR PÅ SITT: Lensmann Arnold Nilsen tar ikke på seg silkehanskene.
Sist oppdatert:
En del ungdommer kommer til å bli fotgjengere om de ikke legger om livsstilen sin. Selv om de aldri har fyllekjørt.

Lensmann Arnold Nilsen på Finnsnes truer med å ta førerkortet fra flere ungdommer som bråker i fylla, skriver avisa Nordlys. Advokat Olav Eriksen mener praksisen kan gå på rettssikkerheten løs.

Nylig ble to menn i 20-årene fratatt førerkortet etter gjentatt fyllebråk i Midt-Troms. Saken har skapt diskusjon, med sterke synspunkter på om det er riktig av lensmannen å bruke førerkortbeslag som metode for å endre uønsket atferd.

Les mer: To menn laget kvalm i fylla. Nå tar lensmannen fra dem førerkortet

- Kun hensyn til trafikksikkerhet

Blant annet mener advokat Olav Eriksen at dette er feil grunnlag, og at det bare er hensynet til trafikksikkerheten som skal ligge til grunn når førerkort inndras.

- Jeg synes begrunnelsen lensmannen har gitt er på kanten av det loven hjemler. Bestemmelsen brukes normalt i forhold til rusavhengige, men lensmannen begrunner det i at han ønsker å bruke det nærmest som en ekstra straff for annen uønsket atferd. Dette er ikke uproblematisk. Så generell er ikke denne regelen at den kan brukes til å forebygge annen kriminalitet enn det som går på trafikksikkerhet, sier Eriksen.

- Har dette vært prøvd rettslig?

- Vi har lite rettspraksis på dette område, og Høyesterett har ikke tatt stilling til grensen for denne lovhjemmelen, men Lagmannsretten har i noen dommer slått fast at dette skal være knyttet opp til om man anses som trafikkpålitelig og ikke brukes som et atferdsregulerende middel slik lensmannen gjør seg til talsmann for, sier han.

Eriksen mener lensmannens praksis kan gå på rettssikkerheten løs.

Lar seg ikke affisere

Men lensmann Arnold Nilsen har ikke tenkt til å ta på seg silkehanskene selv om han får kritikk. Tvert om varsler han flere førerkortbeslag blant notoriske bråkmakere.

- Vi er misfornøyde med en gruppe ungdommer i vårt distrikt som gjentatte ganger skaper kvalme og ubehag i fylla, og som står bak ordensforstyrrelser og legemsfornærmelser. Det er også en tendens til at de blander seg inn når politiet kommer og ikke respekterer våre pålegg. Vi kommer til å stramme inn ovenfor disse, og en del av dem kommer til å bli fotgjengere om ikke lang tid dersom de ikke legger om livsstilen sin, sier Nilsen.

Lensmannen antyder at det totalt kan dreie seg om fem til ti unge menn som på denne måten er i faresonen for å miste sertifikatet. Han sier også at praksisen ikke bare er noe som gjelder i Midt-Troms, men i hele Troms og også nasjonalt.

- Dette er ikke nytt i Troms politidistrikt, men vi har nå et større fokus på å forebygge kriminalitet på denne måten. Vi vil gjøre det mer systematisk. Vi vil påse at de som ikke har god nok vandel mister førerkortet, og det samme gjelder også våpentillatelse, sier Nilsen.

Han er heller ikke enig i at dette kan gå på rettssikkerheten løs.

- Det er ikke jeg som styrer som jeg vil. Hver enkelt sak avgjøres av jurister i politites forvaltningsenhet i Tromsø, og det er anledning både å klage på vedtaket og fremme sak for domstolen dersom man er uenig.

Ordlyden i Vegtrafikklovens § 34 er slik: «Dersom innehaveren av føreretten ikke er edruelig eller hans vandel for øvrig er slik at han ikke anses skikket til å føre motorvogn, kan politimesteren eller den han gir myndighet, tilbakekalle retten til å føre førerkortpliktig motorvogn for en bestemt tid eller inntil videre, hvis hensynet til trafikksikkerheten eller allmenne hensyn ellers krever det.»

Les flere saker fra Nordlys her!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere