Gå til sidens hovedinnhold

Vil ta Halléngården-tvisten til Menneskerettsdomstolen om nødvendig

Over ti år etter at Thorstein Thune kjøpte Halléngården, har Byantikvaren så vel som gårdeieren fått nok. Onsdag møtes Thorvald Meyers Gate 59 AS og Miljøverndepartementet i Oslo tingrett.

GRÛNERLØKKA: Stridens kjerne er den etter hvert mye omtalte Halléngården på Grünerløkka. Med neonskilt og damekonfeksjonsbutikk var gården ved Olaf Ryes plass i sin tid Grünerløkkas stolthet. I dag er det tagging, løse mursteiner og knuste vinduer som preger fasaden.

Byantikvaren vil derfor tvinge eieren av den falleferdige gården til å reparere vannskader og fjerne tagging og knuste ruter. Blir ikke reparasjonsarbeidet satt i gang, vil byantikvaren gjøre dette for eiers regning.

LES OGSÅ: Tvinger gårdeier til å pusse opp Halléngården

Vil gjøre fredningsvedtak ugyldig

Saksøker (Thorstein Thune) krever på sin side at et fredningsvedtak fattet av Riksantikvaren i 2008 kjennes ugyldig, slik at han kan gå i gang med prosjekter som kommer lokalbefolkningen til gode og at gamle tradisjoner videreføres.

LES OGSÅ: Lys i tunnelen for Halléngården

Et nytt, stort serveringssted blir nevnt som ett prosjekt gårdeier vurderer å realisere, om han vinner frem i retten.

– I retten kommer vi blant annet til å prosedere på kritikkverdige forhold som saksbehandlingsfeil, inhabilitet fra Byantikvarens side og maktmisbruk. Vi håper retten kan være i stand til å skjære igjennom og se saken fra vår side - og ikke at den legger seg for offentlige etater. Det har i det hele tatt blitt brukt mye energi i kampen mot myndighetene, sier talsperson for Thorstein Thune, Ulf Granli – og flagger samtidig at de vil ta saken til den Europeiske Menneskerettsdomstolen (EMD) om nødvendig.

– Handler ikke om penger

Gårdeier vil ha erstatning for det tap fredningen skal ha påført ham, og hevder at fredningen har vist seg uforenlig med utleie til næring. Han føler seg lurt, og hevder det blir nærmest umulig å drive bærekraftig virksomhet om han må sette gården i stand, slik den opprinnelig var.

– Det er likevel ikke erstatning eller penger som er viktig i denne sammenhengen. Gårdeier vil bare komme seg videre, understreker Granli.

Oslo kommune har ifølge NRK forsøkt å få eieren til å stanse forfallet, og gitt ham et tilsagn om 300.000 i kommunal støtte til reparasjonsarbeider. Enn så lenge har ingenting skjedd.

Varsel om pålegg

I midten av februar sendte Byantikvaren et varsel om pålegg om sikring og istandsetting av bygget. Dersom ikke nødvendige tiltak settes i verk, vil de gi et formelt pålegg.

– Det er selvsagt ikke noe vi ønsker, men vi har hjemmel til det. Nå snakker vi alvor. Situasjonen er meget prekær. På grunn av baldakinen over inngangspartiet, har ikke folk risikert å få noe i hodet. Men det er bare et tidsspørsmål før bygningen blir en fare for forbipasserende. Bygget var en gang et flaggskip på Grünerløkka. Vår drøm er at det skal bli det på nytt, sier byantikvar Janne Wilberg til Osloby.

LES OGSÅ: Vil ha Hellstrøm til Halléngården

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album