RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ta naziskipet til Høyesterett

Den utvandrede rederfamilien fortsetter kampen om tapt ære og 182,2 millioner.

Et naziskip, en krigshelt, en avdød landssviker og statlig hemmelighold i 60 år. Nå kan saken - som både kan høres ut som et filmmanus og har en filmhelt - komme opp for Høyesterett.

NA24 - din næringslivsavis

Lukkede krigsfiler
- Vi er uenige i bevisvurderingen. Den er feil, og dermed blir også den rettslige vurderingen feil. Nå er saken anket til Høyesterett, så vi avventer hva som skjer, sier advokat Aslak Aslaksen til NA24.

Stridens kjerne er bruken av skipet MT Irania under krigen. Ga norske myndigheter klarsignal til at reder Hans Hannevig kunne overlate skipet til tyskerne? Det mener familien å finne bevis for i de lenge lukkede krigsmappene både i Norge og i andre land.

Hannevig-familien tapte den første rettsrunden i fjor, og vant heller ikke omkampen i Borgarting lagmannsrett i sommer. Der ble det ifølge den ti sider lange dommen fastslått at erstatningskravet på 182,2 millioner er foreldet.

Men saken fortsetter, og Hannevigs etterkommere, som bor i Irland, har varslet at de også vurderer Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Dersom Høyesteretts ankeutvalg sier nei. Saken ble sendt inn i midten av august.

- Redde hans gode navn
- Før han døde tok min bestefar meg til side og sa det nå var opp til meg å redde hans gode navn, sa Thor Daniel Hannevig til ABC Nyheter før den første rettssaken i midten av april i fjor.

Bestefaren het Hans Hannevig og døde i 1989. Da hadde familien for lengst utvandret til Irland. Først 16 år etter bestefarens død åpnet norske myndigheter de aktuelle arkivene fra den siste verdenskrigen.

- I denne saken har det ikke vært mulig å fremme kravet basert på riktig faktum før den generelle foreldelsesfristen på 20 år har utløpt. Mange av dokumentene ble først avgradert av myndighetene etter 60 år, sa advokat Aslaksen til NA24 før jul i fjor.

I 1949 og 1951 kom landssvikerdommene i Horten herredsrett og i Høyesterett. Også Thor Daniel Hannevigs far, som jobbet i rederiet, ble hardt straffet etter krigen. Både faren og bestefaren var medlemmer av Nasjonal Samling.

Filmatisert krigshelt
Medlemskapene skyldes ifølge Thor Daniel Hannevig at broren til bestefaren, krigshelten Thor O. Hannevig, som spilles av Espen Skjønberg i filmen Secondløitnanten, ble tatt til fange av tyskerne og trengte beskyttelse.

Et annet spørsmål er i hvilken grad rederen ble presset av okkupasjonsmakten. I retten ble det akseptert at Hannevig var blitt utsatt for press om arrest og inndragning av formuen. Dommene for økonomisk landssvik ble likevel knallharde.

Og med dommene fikk ikke reder Hans Hannevig erstatning for de alliertes bombing av MT Irania i Skagerrak høsten 1944. Ikke bare tapt ære står på spill om Høyesteretts ankeutvalg velger å slippe saken inn for Høyesterett.

Barnebarnet krever 182,2 millioner i erstatning for skipet fra den norske stat. Det opprinnelige kravet sommeren 2006 var på 214 millioner.

Les også: Krangler om 182 krigsmillioner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere