Vil ta opp konflikter med Myanmars president

Foto: Khin Maung Win (Ap)

Regjeringen vil be myanmarske myndigheter finne en løsning på de etniske og religiøse konfliktene i landet under president Thein Seins tre dager lange besøk.

26.02.13 15:31

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Norges ønsker å hjelpe et gryende myanmarsk demokrati på fote med institusjonsbygging og kapasitetsbygging. Post- og teletilsynet har allerede vært i landet for å bidra til å etablere rammeverk og lovverk for telekommunikasjon. Når Thein Sein kommer på sitt tre dager lange besøk, vil også forvaltning av naturressurser, vannkraft, godt styresett og demokratiutvikling stå høyt på dagsordenen. Det får NTB opplyst i Utenriksdepartementet og på Statsministerens kontor.

Norske myndigheter har vært tydelig positive til demokratiprosessen, som nesten over natten skjøt fart. Men selv om militærjuntaen som styrte landet har tatt av seg uniformene, sitter fortsatt mange av de samme personene ved makten.

Optimistiske kritikere
Derfor er Den norske Burmakomité bekymret for flere pågående konflikter mellom myndighetene og grupperinger, blant annet i Kachin-delstaten nord i landet. Etter det NTB forstår, kommer også disse konfliktene til å bli drøftet, med en oppfordring om at det også her inngås våpenhvileavtaler, slik det er blitt gjort andre steder.

Burmakomiteen er imidlertid opptatt av at det må etableres permanente fredsavtaler, og ikke bare våpenhvileavtaler. Myanmar har vært preget av regionale konflikter siden selvstendigheten i 1948. Per i dag pågår konflikter i delstatene Kachin, Kayah, Kayin (Karen), Rakhine og Shan.

Men til tross for kritiske bemerkninger, synes også de tidligere argeste motstanderne av Burmas brutale militærregime å applaudere utviklingen i landet. Tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik sier til NRK at prosessen nå kan ha kommet så langt at det i realiteten ikke er mulig å stanse den, slik enkelte frykter.

Første reise til Europa
Besøket i Norge er den første offisielle reisen til Europa for president Thein Sein. Han fortsetter videre til Finland, Austria, Belgia og Italia på torsdag.

Hensikten med besøket synes å være et gjensidig ønske om å styrke forholdet mellom Norge og Myanmar. Norge har kompetanse på flere områder Myanmar trenger – blant annet innenfor petroleumsvirksomhet og vannkraftutbygging. Derfor skal presidenten blant annet besøke Solbergfoss vannkraftverk i Askim i Østfold sammen med nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) på torsdag.

Thein Sein skal tirsdag ha møter med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Den politiske møtevirksomheten fortsetter onsdag, da presidenten blant annet møter utenrikskomiteen i Stortinget før han får audiens på Slottet og spiser lunsj med kong Harald. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.