Gå til sidens hovedinnhold

Vil teste thorium i Halden-reaktoren

Oslo (NTB): Det norske selskapet Thor Energy skal begynne testing av radioaktivt thoriumbrensel i Haldenreaktoren neste år, skriver Teknisk Ukeblad.

I første omgang er det snakk om å supplere uranbrensel med thorium. Testingen vil foregå i samarbeid med Institutt for energiteknikk (Ife).

Foreløpig ønsker ikke selskapet å si noe konkret om testingen, og sier det er flere utfordringer som må løses før man kommer så langt.

- Vi har gjennomført store studier på thorium. Det som nå skal skje er at vi vil verifisere det vi har kommet fram til. Dette er fremdeles på et teoretisk nivå, men vi ser blant annet på brenseldesign og hvordan brenselstavene er bygget opp, sier daglig leder Øystein Asphjell til Teknisk Ukeblad.

Det radioaktive grunnstoffet thorium har flere ganger blitt lansert som kandidaten som skal ta over for uran som brensel i fremtidens reaktorer, og i slutten av november lanserte Thorium Think Tank en rapport som fortalte at de norske forekomstene av thorium kan inneholde 120 ganger mer energi enn all olje på norsk sokkel. (©NTB)

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene