RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil tette lekkasjen med golfballer

Foto: Gerald Herbert (Ap)
Sist oppdatert:
Oljeselskapet BP vil ta i bruk uortodokse metoder for å stanse oljelekkasjen.

BP vurderer nye tiltak for å stanse oljelekkasjen etter at oljeriggen Deepwater Horizon havarerte i Mexicogolfen i forrige måned.

I helgen forsøkte BP å senke en stålkonteiner over den utblåste oljebrønnen på 1500 meters dyp. Hensikten var å samle opp oljen i konteineren, for deretter å føre oljen opp til en tanker på overflaten. Men så langt har de ikke lykkes med forsøket.

Bildekk og golfballer
Nå skal de imidlertid forsøke å tette igjen brønnen med blant annet oppkuttede bildekk og golfballer, melder Miami Herald.

- De skal faktisk ta en mengde med skrap, oppkuttede bildekk og golfballer og slikt, og under høyt trykk skyte det ned i selve brønnen, for å se om den kan tettes igjen og stanse lekkasjen. Denne prosessen er et eksotisk konsept og byr på vesentlige utfordringer, sier kommandant i Den amerikanske kystvakten, Thad Allen, skriver The Times.

Det er ennå uklart når denne planen, som er utviklet av BP, eventuelt blir iverksatt.

Les også: - Kongressen er kjøpt og betalt
Les også: - Slik oppsto eksplosjonen
Les også: Dette har aldri blitt gjort før

Oljeselskapet har også vurdert to andre mulige alternativer.

- Vi kan bygge en mindre kuppel, vi kaller den for en flosshatt. En annen mulighet er å koble seg direkte på oljeledningen og pumpe oljen opp derfra og opp i tankskip på havoverflaten, sier teknisk direktør Doug Suttles i BP, melder NTB.

Samtidig pågår opprydningsarbeidet på overflaten hvor store oljeflak truer det sårbare dyrelivet og faunaen til flere amerikanske delstater.

300.000 meter med lenser
På søndag ble det gjennomført 17 flyginger hvor det ble droppet 160.000 liter med kjemikalier på oljeflaket.

I tillegg er det blitt lagt ut nærmere 300.000 meter med lenser som skal beskytte Louisiana-kysten mot oljen.

USAs innenriksminister Ken Salazar har tidligere sagt at som en respons på oljekatastrofen, er det lagt ned forbud mot å utstede nye tillatelser for oljeboring.

Men en miljøverngruppe, Center for Biological Diversity, hevder dette ikke er tilfelle, og at amerikanere forsetter å innvilge tillatelser til tross for forbudet.

Amerikanske myndigheter skal ha delt ut 27 tillatelser siden oljeriggen havarerte for snart tre uker siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere