Gå til sidens hovedinnhold

Vil tilby elever mer fleksibilitet

Til høsten skal elevene på Hellerud videregående skole legge opp mer av skoledagen selv. På morgenen og ettermiddagen blir det fleksibel undervisning.

Tveita:Skolen er nå i planleggingsfasen og vurderer ulike måter å organisere skoledagene på. Rektor Jan Ljøner sier at målet med disse planene er å gi elevene et bredest mulig tilbud.
- Vi skal prøve å organisere undervisningen på en slik måte at lærerne kan slå sammen klasser der det kan gjøres. For eksempel når det skal vises film i engelskundervisning. Samtidig blir andre engelsklærere frigjort og kan konsentrere seg om mindre elevgrupper. De mindre gruppene kan da få tettere oppfølging av lærerne, sier Ljøner.
Andre måter å tilpasse undervisningen på er at elevene får mer tid til selvstendig arbeid.
- Elevene skal kunne drive mer med selvstendig arbeid, slik de er vant med fra ungdomsskolen. De skal ha tilgang til datamaskiner og læreren som skal støtte dem. Lærerne skal kunne organisere mindre grupper av fire til fem elever og jobbe med dem.
Kjerneundervisningen med fellestimer skal etter planen foregå midt på dagen, mens fleksibel undervisning legges opp til formiddager og sent på dagen.

Individuell tilpassing

Elevene på Hellerud videregående skole kommer fra ulike skolebakgrunner. Det er skolens ønske å tilpasse undervisningen for hver enkel elev.
- Det er viktig at elevene får mulighet til å utvikle seg videre fra det stedet de er på. En bra måte for det er hvis vi jobber i mindre grupper.
Denne undervisningsmodellen er ganske ny, og Hellerud skole er blant de første skolene som tester den.
- Jeg er litt usikker på hvordan dette kommer til å fungere i praksis. For tiden tester vi det på papiret, sier Ljøner.
Innføringen av fleksibel timeplan er et omstendelig arbeid men rektoren er likevel optimistisk.
- Å legge det hele opp er en kabal. Heldigvis har vi gode verktøy, og jeg er sikker på at vi kommer til å få det til å fungere bra.
Den nye undervisningsmodellen gjelder primært for elever på allmennfag.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn