Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil totalforby tigging

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:

HØYRES HUS (Nettavisen): Høyre-ledelsen inviterte mandag til pressekonferanse i forkant av landsmøtet.

Høyres landsmøte blir avholdt på Clarion Hotel Oslo Airport, Gardermoen 3.- 5. mai.

Gunnar Stavrum: Forby tigging

- Vil totalforby tigging
Ett av de store diskusjonstemaene om dagen er hvordan man skal håndtere de mange tiggerne som er ventet til Norge i sommer - som er ventet å langt overstige de 2000 som besøkte Oslo i fjor, ifølge Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold.

På spørsmål fra salen om hva Høyre vil gjøre for å møte tiggerutfordringene, svarte Høyre-leder Erna Solberg konkret:

- Vi står fast på vår prinsipielle holdning om at tigging bør totalforbys. Det er i tråd med vårt landsmøtevedtak, sa Solberg.

- Når det gjelder metoden, kommer vil tilbake til den, sa hun.

I helgen uttalte justisminister Grete Faremo (Ap) at regjeringen ønsker å endre politiloven slik at kommunene selv kan regulere tid og sted for tigging. Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening, sa søndag at han ikke skjønner hvordan han og hans kolleger skal håndtere en slik lovendring.

Bolstad mener at det enten får være et totalt tiggeforbud, eller så får det være fritt fram for tigging.

- Vi avventer redegjørelse fra Halleraker
Fredag trakk partiets Øvind Halleraker seg «midlertidig» som samferdselspolitisk talsmann. Dette måtte også Høyre-lederen svare for på pressemøtet.

- Det er for tidlig å gjøre seg til dommer i denne saken. Jeg vil ikke kommentere noe rundt denne saken nå, vi avventer en redegjørelse fra Halleraker, svarte Solberg.

Halleraker er for tiden sykemeldt som følge av hjerteuro.

Solberg ble også spurt om KrF-leder Knut Arild Hareides ønske for en borgerlig regjering; en eldreminister.

- Jeg tenker at det er mye vi kan gjøre av endringer i departementsstrukturen. Vi har ikke diskutert eller tenkt en ny eldreminister fra vår side, men det er viktig at vi ikke får flere ministre, sa hun.

I den rødgrønne regjeringen er det i dag 20 statsråder.

Hun påpekte på pressekonferansen at hun etterstreber en linje der konflikt ikke er det viktigste.

- Velgerne er ganske lei av politisk krangling, svartmaling og alt annet, sa Solberg, og la til at hun forstår at de andre borgerlige partiene vil synliggjøre forskjellene.

- Vi tar ikke valget for gitt
Høyres nestleder Jan Tore Sanner påpekte på pressekonferansen at de har et veldig godt utgangspunkt foran valget.

- En ting er det politiske fundamentet, men vi ser også på målingene at Høyre står sterkt, sa Sanner.

- Det er i dag 132 dager igjen til dette valget, drøye fire måneder. Mange har stilt oss spørsmålet de to siste årene om Høyre ikke har kommet for tidlig i form, men det ser ut til at forkurven vår fortsatt er god, sa han, og viste til at Høyre ligger stabilt rundt 30 prosent på meningsmålingene.

- Vi har også høy tillit i enkeltsaker, særlig i de fire valgkampsakene som vi går til valg på. Men også Erna som statsministerkandidat står veldig sterkt, sa Sanner.

Han sa samtidig at de ikke tar valget for gitt.

- Vi vet at det blir en tøff og lang valgkamp. Alle de som sitter i dagens partiledelse har vært med når målinger har vist 10-tallet, og vi har vært med når målinger har vist nærmere 40 prosent. Så vi vet at det svinger, sa nestlederen.

- Skremmebildene virker ikke
- Vi har allerede opplevd ganske tøffe skremmebilder fra Arbeiderpartiets side. Men det ser ikke ut til at det gjør særlig stort inntrykk på velgerne, sa han.

Sanner mente en viktig grunn til at folk ikke lar seg skremme, er at nærmere halvparten av befolkningen bor i en Høyre-styrt kommune.

- Når man bor i en Høyre-styrt kommune så ser man Høyre-politikk i praksis, man ser at våre politikere står på hver dag for å skape trygge barnehager, trygge skoler og god eldreomsorg. Da tror jeg ikke at skremmebilder gjør særlig inntrykk på velgerne. Mange mener nå at åtte år er nok, man ønsker et skifte og en ny borgerlig regjering, sa han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!