RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil utrydde Tromsøpalmen

Sist oppdatert:
Tromsøpalmen sprer seg alt for kjapt norsk natur. Derfor vil myndighetene nå utrydde planten.

Det er Direktoratet for naturforvaltning (DN) som vil ta knekken på kjempebjørnekjeksen - eller tromsøpalmen, som den også blir kalt. Den ble innført fra sentral-Asia for rundt 170 år siden.

Plantene har påført folk både øyenskader og alvorlige forbreninger. De inneholder nemlig sterkt etsende gift, og tar dessuten knekken på det meste av annen vegetasjon rundt seg.

- For første gang er forekomsten av disse plantene kartlagt i Norge. De har nå spredt seg til alle fylker, og det er urovekkende. Det er spesielt bekymringsfullt at store forekomster av disse plantene finnes ved skoler og barnehager.

- Man trenger bare å få litt av saften på seg før det oppstår etseskader, sier rådgiver Heidi Hansen ved Direktoratet for naturforvaltning (DN) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Antakelig er planten innført som prydbusk fra Iran, Irak eller Kaukasus rundt 1830. Men nå har plantene spredd seg til hele Norge.

- Det er grunn til å tro at hver art brer seg over hele landet dersom det ikke iverksettes tiltak for å fjerne den, sier Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere