Vil vrake nye offisielle norske kostholdsråd

Oslo (NTB): Kostholdsrådene fra Helsedirektoratet som ventes i januar, er ikke oppdaterte nok og bør vrakes, mener norske eksperter. De får støtte av en fersk internasjonal studie.

- Det er mange kostholdseksperter som må revurdere sin oppfatning etter denne rapporten, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap til VG.

Rapporten stammer fra prosjektet Diogenes der åtte europeiske forskningssentre sammen forsøker å finne ut hva som er best å spise dersom du ønsker å forebygge eller behandle overvekt og fedme.

Rådene er klare: protein er bra, men karbohydrater med høy såkalt glykemisk indeks (GI) er ikke bra.

Dette er ifølge Svihus noe man har visst om lenge. Derfor mener han at kostholdsrådene som ventes fra Helsedirektoratet etter nyttår, bør vrakes før de ser dagens lys fordi de ikke er oppdatert nok.

- De anbefaler et kosthold der mer av energien skal komme fra karbohydrater, og mye mindre fra protein. Glykemisk indeks nevnes ikke, påpeker Svihus.

GI er et tall som angir hvor mye blodsukkeret stiger etter inntak av en matvare som inneholder karbohydrater. Høyt tall betyr at blodsukkeret stiger mye på kort tid, lav GI betyr lav stigning eller stabilt blodsukker.

En lav GI-diett vil ifølge lege Fedon Lindberg bidra til forebygging av type 2-diabetes, kreft, hjerte- og karsykdommer, og ikke minst fedme. Han mener i likhet med Svihus at Helsedirektoratet burde oppdatert de nye rådene i tråd med den nye studien.

Lederen av arbeidet med de nye kostholdsrådene, professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo, sier at all ny forskning tas med i arbeidet, men at de på generelt grunnlag aldri stoler på enkeltstudier som ikke er bekreftes i andre funn. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag