Gå til sidens hovedinnhold

Vil vurdere HPV-vaksine også til guttene

I tillegg til å tilby HPV-vaksinen til jenter og kvinner opp til 26 år, vil Arbeiderpartiet også utrede å tilby den til gutter.

- Det er en skam for norske politikere, uttalte professor Ole-Erik Iversen til Nettavisen lørdag. Han siktet til at kvinner opp til 26 år fortsatt ikke har fått tilbud om gratis HPV-vaksine mot livmorhalskreft, selv om Folkehelseinstituttet har anbefalt en innhentingsvaksinering siden 2007.

- Jeg har ikke lyst til å bruke slike karakteristikker som at det er en skam, men jeg er helt enig med ham i at det haster med å utvide programmet, sier Torgeir Micaelsen, stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Hovedmålet med vaksinen er å beskytte jenter mot de to HPV-typene som oftest er årsak til livmorhalskreft. Vaksinen har blitt gitt til 12 år gamle jenter gjennom barnevaksinasjonsprogrammet siden 2009, men de som var eldre enn tolv år dette året har ikke fått tilbudet.

BAKGRUNN: Professor: - En skam for norske politikere at HPV-vaksine ikke gis til fler

- Vil utrede vaksinering for gutter

Sammen med stortingsrepresentantene Tove Karoline Knutsen, Freddy de Ruiter og Karianne O. Tung, også fra Ap, kom Micaelsen i februar med representantforslag om at alle jenter og kvinner opp til 26 år skal få tilbud om gratis HPV-vaksine. Også de som av ulike grunner har sagt nei til vaksinen tidligere.

I forslaget ber de også om at regjeringen vurderer innføring av HPV-vaksinen også for gutter. De foreslår at man utreder hvilken effekt det vil ha, og at regjeringen deretter skal komme tilbake til Stortinget med et forslag til innføring av et tilbud for guttene. HPV-virus kan ikke bare føre til livmorhalskreft, men også kjønnsvorter, kreft i endetarm, svelg og penis.

- Nå ser vi også at forskerne langt på vei antyder at vaksinen kan ha god effekt for gutter. Derfor at vi foreslått at dette må utredes, sier Micaelsen.

Heterofile menn vil bli beskyttet gjennom flokkimmuniteten, dersom kvinnene er vaksinert. Men dette vil ikke beskytte homofile, som derfor er i en risikosone.

Micaelsen forklarer at han med kunnskapen han har i dag ikke har grunnlag for å si at man bør innføre HPV-vaksinasjon for gutter.

- Men hvis Folkehelseinstituttet kommer til at det også er samfunnsøkonomisk lønnsomt å vaksinere gutter, er det gode grunner til å gjøre det, sier han.

LES OGSÅ: Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

Fagpersoner: Gutter bør få vaksinen

Flere fagpersoner har tatt til orde for å vaksinere gutter. Sveinung Sørbye, overlege ved Universitetssykehuset Nord Norge, har uttalt i et innlegg på NRK Ytring at dersom Norge ønsker å være et foregangsland innen kreftforebygging bør vaksinen gis til begge kjønn.

- Samtidig vaksinering av gutter og jenter kan bidra til bedre infeksjonskontroll i befolkningen. I tillegg vil det redusere HPV-relaterte sykdommer hos menn, skriver han.

Til Nettavisen uttaler han også at han synes alle gutter i alderen 12-26 år bør få vaksinen, og at han både har gitt vaksinen til sin sønn og tatt den selv.

Også professor Ole-Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus, mener det er en god ide å vaksinere gutter.

- I Danmark ser man at når man vaksinerer unge jenter, beskytter man også gutter, men homofile menn er i en risikogruppe og beskyttes ikke av flokkimmuniteten. Skulle man bare vaksinert et kjønn hadde det vært bedre å bare vaksinere gutter, sier Iversen til Nettavisen.

LES OGSÅ: Dette lurer vi på om livmorhalskreft

- Regjeringen er mer opptatt av skattekutt

Micaelsen mener Høyre og Frp-regjeringen er sinker på dette punktet.

- Her opplever vi dessverre at regjeringen og Høie sleper bena etter seg. Det står kun på vilje til å bevilge penger til dette. Når statsbudsjettet blir lagt frem til høsten bør det inneholde forslag til utvidet vaksinering av kvinner opp til 26 år, sier Micaelsen, og fortsetter:

- Alle sier nå at dette er faglig riktig. Vaksinen har god effekt, men de sier at de likevel må vurdere det. Jeg har vært leder i finanskomiteen og vet at det de er urolige for da er at det skal bli for dyrt når de har andre ting de også må betale for over statsbudsjettet, sier han.

- Arbeiderpartiets Bjarne Håkon Hanssen ga jo også begrunnelsen at innhentingsvaksine var for dyrt da han var helseminister?

- Vi kan alltid diskutere om vi skulle gjort dette før, men jeg synes ikke det er så interessant nå. Det har hele tiden vært planen at man skulle utvide programmet. Før nå har man ikke hatt dokumentasjon på at vaksinen har effekt for personer som har debutert seksuelt. Nå, når det har gått så mange år og forskningen er overveldende positiv, er det riktig tid å gjøre det på, sier Micaelsen.

LES OGSÅ: Dansk overlege advarer unge jenter mot sterk trening før HPV-vaksinen

LES OGSÅ: Få alvorlige bivirkninger av HPV-vaksine

Han legger til at når Folkehelseinstituttet har konkludert med at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt er dette småpenger i den store sammenhengen.

Det samme mener Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter.

- Det handler om prioritering. Dagens regjering ser ut til å være mer opptatt av å bruke milliardbeløp på skattekutt til de rikeste, sier de Ruiter, til Nettavisen.

LES OGSÅ: Nyutviklet HPV-vaksine mer effektiv enn dagens

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?